Про це повідомляє Валентин Бадрак, директор Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння.

"Польща зі схожою чисельністю населення (38 мільйонів проти наших 46 мільйонів) має 100-тисячну армію. І витрачає на неї солідні кошти, збільшивши за останні п’ять років оборонний бюджет зі 7,4 мільярда доларів у 2008 році до 10 мільярдів доларів у 2012-му. Оборонне відомство України з фактично 180-тисячним військом при відчутному збільшенні оборонних витрат цього року отримало 16,4 мільярда гривень, з яких лише 14,1 мільярда слід уважати "захищеними", тобто виділеними за основним фондом. Що становить 1,76 мільярда доларів (або за найбільш райдужного розкладу – 2,05 мільярда доларів)", – відзначає експерт.

При цьому витрати на оборону в Україні навіть менші, ніж у Румунії, яка витратила на національну оборону 2,11 мільярда доларів при чисельності армії всього 73 тисяч осіб, майже втричі меншій за українську.

"У регіоні тільки офіцери Молдови отримують грошове утримання менше, ніж наші. Українські молодші офіцери (командир взводу, командир роти) отримують стільки ж, скільки молоді солдати й сержанти-контрактники з Казахстану – 250-300 доларів. Лейтенант же маленької і компактної (як хоче Янукович) латвійської армії отримує на місяць майже 800 доларів (країни Центральної та Східної Європи не згадуватимемо, щоб не деморалізувати українського читача в погонах)", – резюмував Бадрак.

Нагадаємо, минулого чисельність армії скоротили на 8 тисяч, а фінансування озброєння збільшили.

Збільшити фінансування армії у 2012 році також обіцяв Президент.