Згідно з яким предмети розкоші - це ювелірні вироби, годинники, мобільні телефони та зброя вартістю понад 2 тисячі євро. Предмети мистецтва, декору, одяг та взуття дорожчі 3 тисяч євро. 10 % вартості подібних речей пропонують додатково віддавати державі.

"У мене буде будинок, у мене буде ділянка землі. Годинник в мене не дуже дорогий", - каже Сергій Тігіпко.

Скільки коштуватиме утримання суден та яхт, літаків чи гелікоптерів залежатиме від потужності двигуна та маси елітної власності.

Квартиру у 300 квадратних метрів оцінено у близько 6-ти з половиною тисяч гривень податку щороку. Будинок у 600 квадратів у понад 13 тисяч.

"Ці гроші мінімально підуть на якісь адміністративні витрати, на капітальні чи на ремонти, а все інше, практично вони на 99%, на 98% підуть на пенсіонерів. Я вважаю, що це правильно в такі важкі часи", - каже міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко.

Платити податок на багатство уряд пропонує змусити і власників елітних легкових автомобілів. Щоправда суми залежатимуть не від бренду, а від об’єму двигуна - платитимуть ті, у кого він перевищує 4 тисячі сантиметрів кубічних. Відтак власник і ексклюзивного бентлі вартістю понад 3 мільйони гривень додатково платитиме до 15 тисяч гривень щороку.

Потенційного покупця авто для обраних, переконують дилери, податки не зупинять. З 2005 року в Україні продали понад півтисячі бентлі. Цьогоріч уже 15.

Ідея змусити багатіїв додатково поділитися заради добробуту бідних не нова. У США кілька десятків американських мільйонерів самостійно прийшли у Конгрес з вимогою підняти для них податки. Подібного від влади своєї країни вимагають і 16 найзаможніших французів. Українські багатіям і вимагати нічого не треба, значна їх частина і є владою.

"Ми були ініціаторами цього закону, але тоді, коли ми винесли на розгляд цей кодекс в зал склалася така ситуація, що з цією нормою у нас не вистачало голосів і нам довелося піти на поступки і прибрати цю норму. На сьогоднішній день наша фракція, як і раніше, готова підтримувати закон на багатство", - каже народний депутат України Олександр Єфремов.

"Не бачу в цьому великого сенсу. Це не той податок, який, скажімо так, буде збирати ті необхідні гроші, які потрібно, щоб потрапляли до бюджету. Податок цей працює в країнах, де по суті вже сформований середній клас и і, де придбання або володіння є масовим", - вважає народний депутат України Давид Жванія.

Такий податок працює у країнах, де сформовано середній клас

Та все ж таки на словах подібну ініціативу підтримує більшість депутатів. Однак опозиція переконує у своєму законопроекті влада до оподаткування підійшла неправильно.

"В когось в селі, бог знає де, може бути будинок і 700 метрів. Стайня стодола, знаєте, свині, корови. 700 метрів порахують і скажуть плати гроші. Найважливіший коефіцієнт і критерій - це доходи, кожен, хто отримує більше мільйона гривень з будь-яких джерел, з будь-яких у тому числі, які не оподатковуються, повинен платити податок", - вважає народний депутат України, НУ-НС Арсеній Яценюк.

Найважливіший коефіцієнт і критерій - це доходи, кожен, хто отримує більше мільйона гривень з будь-яких джерел, з будь-яких у тому числі, які не оподатковуються, повинен платити податок

"Мусить бути абсолютно чітко, зрозуміло, фахово проведена робота, щоб це не була якась кампанія політична, яку ми неодноразово проходили, що багаті поділяться з бідними, а це був реальний механізм", - переконаний віце-спікер Верховної Ради, БЮТ Микола Томенко.

Реального механізму змусити саме багатіїв платити більше в законопроекті Тігіпка немає, переконують експерти. У такій редакції він перш за все вдарить по тих, хто попри державні перепони чесно заробили і задекларували своє майно. Намагання ж влади завдяки податку на розкіш сподобатись українцям викличе зворотну реакцію.

"90%людей навіть власності в Україні не мають, а мають власність за кордоном. Ми не говоримо навіть про те, що ми не маємо реєстру закордонної власності українців. У нас в Україні немає сьогодні реєстру власності, української власності, яка є в Україні", - каже провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

Нововведення щороку поповнюватиме Пенсійний фонд на 800 мільйонів гривень. Однак зважаючи на дірку у фонді у майже 60 мільярдів гривень, існування податку на багатство, переконують експерти, пенсіонери навряд чи відчують.