На килим цього тижня викликали віце-прем’єра Сергія Тігіпка. Депутатів цікавив урядовий закон про обмеження пільг. Цей документ спровокував бійку між афганцями і правоохоронцями під стінами Верховної Ради.

“Ніяких зменшень соціальних стандартів не було, немає і не буде. Нинішній уряд з першого дня роботи визначив, що підвищення соціальних стандартів, заморожених у попередніх двох роках, є головним завданням уряду”, - каже віце-прем'єр міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

“Тігіпко ввів в оману не тільки народних депутатів, а й тих же пільговиків. Яскравий приклад - діти-інваліди чорнобильці мали право на безкоштовне навчання в вищих навчальних закладах, слово "безкоштовно" із закону прибрали!”, - каже народний депутат Андрій Павловський.

Опозиція влаштувала експрес-опитування про наболіле - Тимошенко. Зокрема, Азарову нагадали наддорогі бурові установки “Нафтогазу”, які ніби-то завдали збитків державі і за які комусь доведеться відповідати.

“От уявіть собі, що за ті збитки на наступний рік Вас будуть притягувати як прем’єра до кримінальної відповідальності. Юлія Тимошенко сидить в тюрмі за угоди між “Укртрансгазом” і НАК “Нафтогазом” по технологічному газу, які буцімто завдали шкоди національним інтересам. Чи готові Микола Яновичу, йти до в’язниці?”, - каже народний депутат Олександр Гудима.

“Компанія “Нафтогаз” закуповує тільки газу скільки потрібно для забезпечення народного господарства України на зимовий період. Все!”, - каже прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Далі - обмін люб’язностями перейшов на рівень міністра енергетики.

“Збитків немає - НАК “Нафтогаз” і “Укртрансгаз” закінчили 2009 рік із прибутками. Будь ласка, відізвіть свій цивільний позов - це некрасиво!”, - каже народний депутат Антоніна Болюра.

“За місяць до підписання контракту він закуповав паливний газ по 180 доларів, а через місяць вже по 360. Я впевнений, що Ви зможете порахувати збитки самі. Тому ми не можемо відкликати цей цивільний позов”, - каже міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

Не загубили в урядовій ложі і міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова - йому дорікали надто дорогим кошторисом відомства.

“Ви вимагаєте у населення до існуючих 15 ще 3 мільярди, так би мовити, для повно щастя. Очевидно на закупку чергової партії і бронежилетів, а чи не варто запропонувати скорочення?”, - каже народний депутат Роман Забзалюк.

“Ми маємо те озброєння, яке закупали не знаю хто - бронежилет по 800 гривень, які не захищають від куль. Тому в минулому і поточному році ми закупимо сучасне обладнання”, - каже міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов.

Нагадаємо, минулого сесійного тижня відзвітувати перед Верховною радою прийшли заступники міністрів. Тоді це неабияк обурило керівництво Верховної ради і протягом цілого тижня у якості покарання парламент не розглядав урядові законопроекти. Крапку поставив Президент, який доручив прем’єру забезпечити дисципліну в Кабінеті міністрів.