Він зазначив, що на Донбасі постійно зростає кількість постраждалих від дій терористів. За цими фактами Мін'юст звертається до Європейського суду з прав людини.

Факти, які ми подаєм до Європейського суду з прав людини, це фактично "чорна книга" порушень прав людини з боку російської сторони. І ці факти потрібні, щоб притягнути до відповідальності конкретних людей,
— сказав Петренко.

Він наголосив, що перша заява, щодо злочинів Януковича і його оточення під час подій на Майдані, у Міжнародному кримінальному суді прийнята до розгляду. Ще одна заява, щодо злочинів Путіна в Україні нещодавно була проголосована у ВР та також буде направлена до Міжнародного кримінального суду.

Розповів міністр юстиції і про боротьбу з корупцією. Він повідомив, що 25 квітня буде прийнято закон, який передбачає створення електронного реєстру декларацій чиновників. Система буде створюватись з квітня. Електронний реєстр декларацій чиновників допоможе аналізувати їх дані з декларацій разом з даними з банківських рахунків, пояснив Петренко.

Також у рамках боротьби з корупцією працює гаряча лінія мін'юсту, на яку можна анонімно повідомити про відомі факти хабарництва. За словами Петренка, за місяць буває 20-30 сигналів і по всім фактам передаються матеріали в правоохоронні органи.

Міністр запевнив, що держава забезпечує захист тих, хто повідомляє про корупцію. Гарантує анонімність, захист від перслідувань і навіть участь у програмі захисту свідка.