Євроочільник у привітанні зі Страсбурга обіцяє Україні відстоювати її незалежність.

Війна розв'язалася в Україні, у Європі. Те, що відбувається у країні, відбувається у всіх нас. Хочу скористатися цією нагодою, щоб усім нам сказати: Європейський парламент завжди захищав територіальну цілісність та суверенітет України. І ми будемо продовжувати це робити, - заявив президент Європарламенту Мартін Шульц.

355 "за" від українських народних обранців. 535 євродепутатів також сказати "так" ратифікації.

Я хочу сказати, що та атмосфера, яка зараз панує в залі Верховної Ради, мені дуже нагадує таку само атмосферу в 1991 році, коли ми здобули незалежність. З часів Другої світової війни жодна нація за право бути європейцями ніколи не платила такої високої ціни, - заявив Президент України Петро Порошенко.

Імплементуємо Угоду до 2017 року, - Яценюк

Проте ратифікація - це половина справи. Інша - це імплементація, тобто виконання усіх норм, прописаних у документі. Уряд поставив амбітне завдання: впоратись із цим до 2017 року. Аргументують так: чим швидше імплементують, тим раніше з'явиться можливість зазіхати на повноправне членство у європейській родині.

Запровадження зони вільної торгівлі відклали до січня 2015

Втім один із ключових моментів документу - запровадження зони вільної торгівлі – відклали на рік, до грудня 2015. Про це домовились під тиском Росії. Влада парирує: країні це фінансово корисно.

Європейська сторона пішла на безпрецедентний крок і вони будуть сплачувати мита за свої товари. Ці гроші, а це 300, 500, за різними оцінками, мільйонів євро щомісяця підуть на оборону нашої армії, на посилення нашої боєздатності, - переконує народний депутат Ірина Геращенко.

Не такий оптимістичний голова комітету парламенту з європейської інтеграції Григорій Немиря. Каже, користі від таких компромісів мало, Україна просто пішла на поступки Росії.

Тієї ж думки експерти. Таке рішення - це крок назад із російським поводком на шиї. У цьому Україні допомагає сам Європейський Союз.

Сьогодні ми маємо перед собою декларування Європейським Союзом того, що ЄС фактично здає Україну як країну, яка прагне до асоціації на користь ілюзорним очікуванням відновлення добросусідським, чи принаймні, взаємовигідних економічних стосунків з Російською Федерацією, - вважає експерт Ярослав Жаліло.

З новим шантажем Росія не забарилася. Традиційний метод тиску застосований, аби Україна не насмілилась розпочати втілювати в життя економічну частину угоди. Так, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв вже підписав постанову на введення мита на українські товари.

Проте Україна продовжує пробивати вікно у Європу. У вівторок, одразу після ратифікації, депутати ухвалили заяву щодо майбутнього членства в ЄС. Втім, поки що відкритим залишається не тільки питання можливості потрапити до ЄС, але і вчасної імплементації Угоди.