"У Верховній Раді відбулося "ухвалення" законів без самого факту результативного голосування за них. Це не лише очевидний злочин, за який, коли прийде час, усі винні понесуть кримінальну відповідальність, це ще й остаточна ліквідація українського парламентаризму як головної гілки державної влади в Україні", - вважає Тимошенко.

На її думку, події у Раді відбулися з наказу Віктора Януковича.

"Я переконана, що всі ці події в парламенті санкціоновані Віктором Януковичем. Сьогодні він, свідомо вбивши парламентаризм, зробив ще один вагомий крок до встановлення в Україні реальної неодиктатури", - наголосила опозиціонерка.

Читайте також: Влада намагається криміналізувати усі дії опозиції за останні 2 місяці, - глава МЗС Швеції

Тимошенко дала свої поради опозиції.

"Якомога швидше направити відкриті публічні листи Януковичу та Рибаку з вимогою не підписувати ці законопроекти, за які не проголосував парламент, із чітким викладенням суто юридичних доказів цих фактів, підтверджених якісними відеозаписами", - порадила вона.

Якщо Президент та спікер таки підпишуть ці нелегітимні закони, Тимошенко просить парламентську опозицію передати до ГПУ юридично мотивовану заяву про злочин Януковича, Рибака, Калетніка, Олійника та інших причетних і добитися внесення цієї заяви до Єдиного реєстру кримінальних розслідувань.

Крім того, опозиціонерка закликає подати до суду скаргу про те, що ухвалення законів був недійсним.

"Я прошу опозицію негайно передати до суду скаргу про те, що 16 січня у Верховній Раді було сфальсифіковано процес ухвалення законів з вимогою визнати ці голосування недійсними. До скарги необхідно додати переконливі відеодокази фальсифікацій голосування та наполягти на винесенні постанови суду щодо призупинення процесу підписання цих законів до моменту розгляду справи в суді", - наголосила Тимошенко.

Читайте також: Як влада за годину "закрутила гайки" або за що тепер можна потрапити до в’язниці

Вона вимагає. Щоб опозиція звернулася також до Європейського суду з прав людини.

"Я прошу опозицію цю судову справу про нелегітимність ухвалення 16 січня у Верховній Раді України пакету законів провести через усі інстанції національної системи судочинства. Обов’язково, якомога швидше передати цю справу про фальсифікацію 16 січня голосування в українському парламенті до Європейського суду з прав людини і попросити розглянути її в пріоритетному порядку", - додала опозиціонерка.

Також на думку колишньої глави уряду, варто створити слідчу комісію зі знаних правознавців України.

"Незалежно від того, що робитимуть українські суди та, я прошу опозицію негайно створити громадську публічну слідчу комісію зі знаних правознавців України, яка разом із журналістами публічно дослідить факт фальсифікації 16 січня 2014 р. голосування у Раді та зробить свій публічний висновок щодо цих подій зі справедливими вимогами до органів української влади. Цей експертний висновок, можливо, треба буде долучити до заяви до Європейського суду", - вважає вона.

На думку Тимошенко, парламентаризм - є останньою барикадою перед остаточним встановленням неодиктатури.

"Я прошу опозицію разом із громадянським суспільством діяти невідкладно та рішуче, бо ми захищатимемо не закони, над якими 16 січня познущався Янукович, а український парламентаризм, який є останньою барикадою перед остаточним встановленням неодиктатури", - наголосила екс-прем’єрка.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада ухвалила 11 законів. Лише два з них ухвалили за допомогою електронної системи голосування. Решту - за допомогою підняття рук. Крім того, у сесійній залі відбулися сутички.

Опозиція внесла до Ради проекти постанов про скасування ухвалених сьогодні законопроектів як таких, що порушують Конституцію та Регламент Верховної Ради.

"Репортери без кордонів" глибоко стривожені ухваленими сьогодні законопроектами.