Кадрові зміни самі по собі несподівані, адже Тарута, якого вважали людиною від “нової влади”, пропрацював на цій посаді трохи більше півроку. Що спонукало керівництво країни до таких кадрових змін? І на кого замінили донецького бізнесмена, який позиціонував себе на цій посаді, як "кризовий менеджер"?

Читайте також: Тарута шокований законом Порошенка щодо Донбасу [Відео]

Генерал армії часів Ющенка і Луценка, Олександр Кіхтенко відзначився в історії Незалежної України тим, що ініціював кілька реформ в системі МВС. У тому числі запропонував створити на основі внутрішніх військ Республіканську гвардію України і подарував символічний комплект польової гвардійської форми міністру внутрішніх справ Юрію Луценкові. Але цей законопроект так і не був прийнятий депутатами Верховної Ради, незважаючи на підтримку Луценка.

Успішним прикладом його діяльності, є те, що в березні 2005 року в Закарпатській та Донецькій областях Кіхтенко розгорнув 11 тисяч осіб особового складу внутрішніх військ, які зайнялися охороною правопорядку в цих регіонах. В результаті кількість вуличних правопорушень зменшилася більш ніж на 60%.

У 2005 році в підпорядкуванні Кіхтенка перебували підрозділи внутрішніх військ, які здійснювали охорону понад тисячі особливо важливих об'єктів, які могли піддатися терористичним атакам. Кіхтенкові підпорядковувалися бригада спеціального призначення "Барс", полки "Ягуар", "Гепард" і "Тигр", призначені для знищення озброєних бандитських угруповань, придушення масових заворушень у населених пунктах та участі в контртерористичних операціях. Що характерно, в 2010 році, з приходом влади Януковича, Кіхтенко був звільнений із займаної посади.

Тобто досвід роботи з терористами у Кіхтенка є. І, можливо, саме цим викликано те, що “менеджера” Таруту змінили на жорсткого контррозвідника, який має досвід роботи з терористами.

За словами оточення Кіхтенка, він є людиною вкрай принциповою, військовим за складом характеру, жорстким у прийнятті рішень. При цьому дуже відданий своїй справі. Цікавиться спортом - тенісом і плаванням. Одружений, у нього є син і дочка.

Довідка: Олександр Тимофійович Кіхтенко (5 квітня 1956, місто Богодухів Харківської області Української РСР, нині Україна) - український воєначальник, генерал армії. З 1974 року - на службі в Радянській Армії. У 1978 році закінчив Омське вище загальновійськове командне училище ім. М. В. Фрунзе. Служив на офіцерських посадах, починаючи з командування взводом. У 1991 році закінчив розвідувальний факультет Військової академії імені М. В. Фрунзе.

Вероніка Миронова