З 2017-го вона зменшиться до 80%, а вже з 2020 – до половини. Відтак, вже з наступного року, коньяки України включатимуть 20% спирту, дистильованого в нашій державі. Фахівці впевнені, це позитивно вплине на коньячну галузь країни.

"Це дозволить, тільки за нашими попередніми розрахунками, створити близько 200 тисяч робочих місць в трьох областях України. А також дозволить закладати виноград, вирощувати його, виготовляти з нього коньяк, і тоді економіка країни буде оживати. В кінцевому підсумку споживач отримає продукт, який виготовили українці", – зазначив голова наглядової ради ПАТ "Дім марочних коньяків "Таврія" Севастьян Ксьондз.

Нині використання українського коньячного спирту – норма не обов’язкова. Відтак підприємства-виробники за класичною технологією з використанням українських коньячних спиртів, не можуть конкурувати з компаніями-ботлерами, що виготовляють свій продукт із дешевих імпортних інгредієнтів низької якості. Як наслідок, галузь – на межі вимирання.

"Не може називатися продукт коньяком України, маючи в своєму складі з українського – тільки пляшку і етикетку.

Нарешті виробники перестануть обманювати українського споживача, нарешті український споживач отримає можливість пити саме коньяк України, в якому буде хоч якась частина українських спиртів.

Сьогодні в Україні існує близько 18 ліцензій на виробництво коньяків, однак заводів, які історично виробляють справжній коньяк можна перерахувати на пальцях однієї руки – їх три", – розповів керівник департаменту виробництва "Одеський коньячний завод" Дмитро Шолудько.

Експерти кажуть, що за підтримки уряду, українська коньячна галузь отримає потужний стимул для розвитку. Це сприятиме і відродженню виноградарства та створенню нових робочих місць. А виробництво коньячного спирту в Україні зросте на 100%.