Зокрема, готові сприяти цьому Польща, Литва, Угорщина, Словаччина, Латвія, Естонія, Румунія, Болгарія та Чехія.

"Що стосується українооптимістів в контексті Угоди (про асоціацію з ЄС), то перш за все це наші східні сусіди – нові члени ЄС, перш за все, Польща, Литва, Угорщина, Словаччина, Латвія та Естонія. Меншою мірою Чехія, оскільки також був скепсис, однак зі значною долею оптимізму. Сюди би відніс Румунію з Болгарією, вони готові це питання підтримувати, однак, наразі їх статус в ЄС не дозволяє їм активно лобіювати це питання", - сказав він.

До україноскептиків в ЄС фахівець відносить невеликі країни Західної Європи: Нідерланди, Данію, Німеччину, Францію.

За словами експерта, країни Середземноморського басейну, такі як Португалія, Іспанія, Італія чи Греція, то їх також можна було би розцінювати як україноскептиків.

"Але вони більше пасивні, не мають своєї точки зору з цього питання. Оскільки Україна їх цікавить не такою мірою, як наших безпосередніх сусідів чи Німеччину. Тому вони притримуються нейтрального полюсу і приєднаються до більш активної позиції, яка буде сформована (у ЄС). Щодо Швеції, що донедавна була однією з найбільших українооптимістів і виступала в партнерстві з Польщею, то останнім часом вона розчарована в українському керівництві. І з оптиміста перетворюється в серйозного скептика", - сказав Горбач, додаючи, що "це ще одна серйозна зовнішньополітична поразка України на європейському напрямку".

Нагадаємо, аби підписати Угоду про асоціацію з ЄС у листопаді, українські чиновники мають ухвалити пакет законів. Зокрема, визначити шляхи боротьби з корупцією, змінити КПК, провести реформу прокуратури та судів.