За його словами, в Росії суттєве похолодання.

“У зв'язку з різким похолоданням в Росії, у нас істотно знизився захід в Україну газу. При технічній угоді в 490 млн кубів на добу у нас постачання йде на рівні 415. Ми відбираємо в суворій відповідності з контрактом те, що належить нам згідно з контрактом, але через того, що не доходить газ з РФ, то він не доходить і в Європу”, - сказав міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.

Українцям теж не солодко, нарікають в уряді. Через аномальні морози енергосистема б’є рекорди.

“Всю територію України охопили морози, причому аномальні морози - 34-35 градусів. Енергосистема України споживала вчора 31 тис мегават на добу, потужність - такого у нас ще не було, такого колосального споживання. Одного газу ми за три доби спалили мільярд кубів”, - сказав Прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Нагадаємо, за даними одного з друкованих вітчизняних видань, “Газпром” звинувачує Україну в тому, що збільшивши відбір газу, Київ зриває поставки палива в Італію.

У "Газпромі" повідомили, добовий відбір палива здійснюється Україною з розрахунку 60 млрд кубометрів на рік, що майже вдвічі перевищує законтрактований обсяг.