“Конституцій Суд України зазначає, що право обирати і бути обраним було реалізоване громадянами України на останніх виборах до ВР України та Президента України на умовах п’ятирічного строку періодичності виборів, передбачені законопроектом дати наступних чергових виборів до ВР України і Президента України не призведуть до звуження змісту та обсягу виборчих прав громадян”, - заявив голова Конституційного Суду Анатолій Головін.

Парламентські вибори суд дозволив перенести на кінець року - раніше депутатів обирали в останню неділю березня, тепер - в жовтні. А вибори Президента навпаки - не в жовтні, як раніше, а в березні останнього року його повноважень. Також КСУ визнав законною пропозицію депутатів продовжити термін повноважень Верховної Ради ще на рік - тобто до 5 років, бо за Конституцією-96 депутатів обирали на 4.

Дати правову оцінку таким змінам Феміду попросила Верховна Рада. Оголошення вердикту КСУ великою несподіванкою, втім, не стало. Ще напередодні “регіонали” у Раді привідкрили завісу судової таємниці. І навіть заходилися міняти регламент, скасувавши норму, яка зобов’язує ухвалювати зміни до Головного закону шляхом відкритого голосування, тобто іменними бюлетенями.

Відповідний документ поспішно підписав і Президент. Із таким самим поспіхом обранці вже сьогодні попередньо схвалили зміни в Конституцію. Тепер, за процедурою, депутати на наступній сесії повинні підтримати нововведення щонайменше двома третинами голосів. Відтак, зміни у Головний закон зможуть стати чинними не раніше лютого 2011 року.