Яскравим підтвердженням спекуляцій є факт того, що ДТЕК регулярно звинувачують в отриманні державних дотацій, які компанія не отримувала і не просила за всі 10 років своєї роботи. Незважаючи на важкі економічні умови в країні, ДТЕК не допускає затримок виплати заробітної плати співробітниками всього 130 тисячного колективу. При цьому ігноруються об'єктивні дані про багатотисячні страйках українських гірників на державних шахтах: ДП "Волиньвугілля", ДП "Львіввугілля", ДП "Селідоввугілля" у Донецькій області, ДП "Красноармійськвугілля".

У сьогоднішній ситуації соціальний вибух, який стався в галузі — це результат затягування з вирішенням ключових проблем протягом 6 місяців. Ніякими спекулятивними звинуваченнями і пошуками політичних підґрунтя на адресу ДТЕК неможливо врятувати енергетику країни і забезпечити енергобезпеку України, кажуть у компанії.

Компанія робить все можливе, використовуючи свій 10-річний досвід, міжнародну репутацію для того, щоб зберегти для українців світло і тепло. Енергетики ДТЕК у цілодобовому режимі, ціною життів 28 загиблих співробітників відновлювали лінії електропередач, повертали електроенергію в лікарні, вдома, на підприємства України. Майже 1500 співробітників і 100 одиниць техніки ДТЕК було мобілізовано на потреби армії, і компанія шукала внутрішні ресурси, щоб продовжувати забезпечувати країну вугіллям. ДТЕК ремонтував залізничні колії, мости, відновлював подачу води в містах Донецької та Луганської області, виділяючи на це власні кошти. Компанія забезпечувала евакуацію тисяч українців із зони АТО, розміщуючи їх у своїх пансіонатах і санаторіях. Незважаючи на бойові дії, складності логістики, інфляцію, ми продовжували ремонти наших енергоблоків і ключових вузлів вугільних підприємств, розуміючи: країні потрібен вугілля, країні потрібна електроенергія, і наш обов'язок це забезпечити.

В умовах дефіциту вугілля в країні, ми у ДТЕК заявили, що компанія готова купувати все вугілля Львівсько-Волинського басейну за ринковою ціною, яка не може бути нижчою за ціну вугілля російських або австралійських шахтарів. При цьому Міністерство енергетики та вугільної промисловості та НКРЕКУ зобов'язані забезпечити відповідний тариф і 100% — у оплату за електроенергію теплової генерації. Це дозволить шахтам Західної України і Донбасу безперебійно працювати, виплачуючи гірникам зарплати без затримок.

Ми закликаємо всі сторони не переводити економічні проблеми в політичну площину. Зараз, перш за все, необхідно почути вимоги людей і зняти соціальний занепокоєння. Необхідно невідкладно сконцентруватися на прийнятті енергетичного балансу, з урахуванням реальних потреб всіх гравців галузі та підготовки до наступного опалювального сезону. Майбутнє енергетичної галузі України залежить від реформ. Ми знову закликаємо Міністерство енергетики та вугільної промисловості негайно приступити до реалізації положень Закону Про засади функціонування ринку електричної енергії України (N663-VII від 24.10.2013), впровадженню прозорих і зрозумілих правил функціонування галузі, залученню трудових колективів, профспілок, енергетичних компаній та експертів в процес реалізації реформ. Україні необхідний вільний ринок енергетики, відповідальний новим потребам економіки країни.

Довідка: 28-29 січня шахтарі з усієї України провели перший мітинг з вимогами фінансування вугледобувних і торф'яних підприємств, погашення заборгованості по зарплатах, соціальними вимогами.

3 лютого голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець відкрито попередив, що з настанням весни, якщо міністр не виконає вимоги шахтарів, вони знову зберуться в Києві для проведення мітингу.

5 лютого профспілки гірників пікетували Міненерговугілля з тими ж вимогами.

20 березня шахтарі другої зміни шахт "Нововолинська №9", "Бужанська" ДП "Волиньвугілля" відмовилися спускатися в шахту у зв'язку з невиплаченої зарплатою за грудень-лютий. Аналогічну акцію провели шахтарі третьої зміни шахти "Степова" ДП "Львіввугілля".

23 березня гірники першої зміни шахти "Україна" ДП "Селидіввугілля" в Донецькій області почали стихійний страйк. Причина та ж — борги по зарплаті.

24 березня шахтарі ДП "Красноармійськвугілля" у м Димитров провели акцію з вимогою погашення заборгованості по зарплатах.

24 березня всі сім шахт ДП "Львіввугілля" — 10 тисяч шахтарів зупинили роботу. У Червонограді на площі розпочався мітинг.

25 березня почали страйкувати шахтарі ШУ "Нововолинське" ДП "Волиньвугілля". Їх підтримали шахтарі інших шахт.

25 березня гірники ШУ "Нововолинське" ДП "Волиньвугілля" перекрили автотрасу Львів-Луцьк відразу в декількох місцях і пообіцяли перекрити міжнародну автотрасу біля Ягодина.

26 березня на центральній площі міста Нововолинськ почали стихійний мітинг.

26 березня, застрайкували гірники шахт "1/3 Новогродівська" і "Росія" ДП "Селидіввугілля". Шахтарі заявили, що готові не тільки страйкувати, але й голодувати.