Пом’якшити вплив негативних фінансових факторів можна буде завдяки лібералізації валютного ринку, вважають експерти.

"Україні не завадить лібералізація валютного ринку, а також гнучка курсова політика регулятора. Адже ослаблення валютного курсу дозволить збільшити конкурентоспроможність країни і поліпшити її експортні можливості. Також варто подбати повноцінний захист прав власників капіталу. Бо Україна може багато виграти від притоку прямих іноземних інвестицій", - каже професор економіки Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні.

У Національному банку погоджуються і вже встигли підрахувати - іноземний капітал знову звернув увагу на український ринок.

"З початку року об’єм іноземної валюти, яка зайшла на рахунки резидентів, більше за об’єм виведеної валюти на 5 мільярдів. Це прекрасний результат. Минулого року за рік вийшло більше валюти на 5,7 мільярди", - каже заступник директора департаменту валютного регулювання НБУ Сергій Кораблін.

Аби не відлякати іноземних інвесторів, у Верховній Раді доробляють до другого читання законопроект "Про валютне регулювання і валютний контроль". Документ підготували ще кілька років тому, наразі до нього додалася купа поправок.

Найсуперечливішою тезою документу є пропозиція скасувати обмеження виведення валюти за кордон. Проект пропонує дозволити фізособам виводити до 100 тис. євро на рік без ліцензії НБУ. У Нацбанку вважають такий підхід передчасним, адже він може спровокувати відтік капіталу з України. Законотворці ж переконують - передбачили у документі усі можливі ризики.

"Ви можете ввести обов'язковий продаж валюти впродовж 6 місяців, закон це вам дозволяє. Другий механізм - ви можете взагалі зупинити платежі закордон в течії 14 днів. Третій механізм - ви можете встановити правило роботи тільки із спецрахунками. І четвертий механізм - по цьому ж закону - ви можете повернути ліцензування", - каже народний депутат України, співавтор законопроекту Юрій Воропаєв.

Та поки народні обранці переконують регулятора в доцільності подібних новацій, у банківській спільноті розійшлися в оцінці не лише законопроекту, але й взагалі лібералізації валютного ринку.

"Насправді він і зараз абсолютно лібералізований. Жодних проблем. Ну, якщо у вас 10 тисяч доларів, то звичайно їх вивести проблемно може бути, а якщо у вас мільйон - то жодних проблем з виведенням немає. Все це працює як годинник і всі це знають", - каже голова правління комерційного банку Борис Тімонькін.

"Така кількість поправок до законопроекту говорить не лише про те, що регулятор не хоче втратити вплив на цей сегмент, а й те, що цей закон після внесення усіх поправок став неможливим для впровадження в життя в тому вигляді в якому він є", - каже голова правління комерційного банку Юрій Блащук.

Наразі новий старий законопроект про валютне регулювання в Україні, незважаючи на супротив регулятора, чекає на друге читання. Законотворці сподіваються на його ухвалення вже поточного року.