Міністр повідомив, що проблема з голосуванням бійців АТО вирішується. Так, близько 10 тисяч військовослужбовців вже внесли у списки виборців. Ще частина бореться у судах за своє право проголосувати.

Ми готові допомагати бійцям. Зараз буде надано допомогу усім військовим, які у судах виборюють своє право на голосування. Є такі позови, наші територіальні органи юстиції у Луганській і Донецькій областях на звільнених територіях допомагають бійцям у цих справах", - наголосив Петренко.

Міністр також заявив: порушення прав людини, що зараз спостерігаються в Криму, особливо у відношенні до кримськотатарського народу, їх фіксують, і на них намагаються реагувати.

Вже є 3 великі позови у Європейський суд з прав людини. Ще одна нова хвиля, яку ми запустили – це кримінальні провадження проти тих осіб, які порушують права кримських татар на півострові, - заявив Петренко.

Міністр додав, що всі винуватці будуть покарані. Адже існують відповідні міжнародні механізми: цих осіб подають в міжнародний розшук, їхні активи арештують. Окрім того, ВР прийняла закон про заочне кримінальне провадження. Тому тих людей, які вчинили злочин, і спробують виїхати в Європу, будуть затримувати.

Павло Петренко нагадав, що від сьогодні набув чинності закон про посилення відповідальності за підкуп виборців. Міністр застеріг усіх утриматися від фальшування результатів. Він нагадав, що закон передбачає відповідальність не тільки за підкуп, а й посилює відповідальність за фальшування виборчої документації, за перешкоджання роботи спостерігачів і членів комісій, за підробку тих чи інших виборчих документів.

Відповідальність серйозна – до 7 років позбавлення волі, а у деяких випадках — до 10 років. Тому, я думаю, не варто за 200-300 чи тисячу гривень ризикувати своєю волею на найближчі 10 років, - сказав урядовець.

"Щодо підкупу виборців вже було відкрити кількасот кримінальних проваджень. І такі факти фіксують щодня. При цьому найбільша небезпека щодо фальшування виборів, буде у ніч після проведення голосування, - переконаний міністр.

При цьому він додав, що цього року, вперше в історії міліція співпрацює з громадськими організаціями щодо порушення закону про вибори.

Громадська організація "Опора" завжди скептично відносились до влади. А сьогодні вона чітко заявила – є повна співпраця з міліцією, їхні представники увійшли до всіх оперативних штабів, - розповів Петренко.

Петренко також додав: той факт, що він йде на вибори у команді прем’єр-міністра, є свідченням того, що він планує далі працювати у новому уряді.

"Якщо українці дадуть нам вотум довіри і ми матимемо сильну фракцію, яка дасть можливість формувати коаліцію, тоді можна буде справді проводити реформи", - сказав міністр.