"Давайте визначимося, з ким ми зараз маємо говорити і про що ми маємо говорити. З сепаратистами, які порушують українську Конституцію, які працюють з присланими з Росії терористами і диверсантами, якими керують з ФСБ? Це не те ж саме, що говорити з мешканцями Донбасу", – сказав Олег Тягнибок в ефірі програми "Шустер LIVE".

За його словами, звичайні мешканці Донбасу не пітримують сепаратистів, які захоплюють адмінбудівлі.

Якщо подивитись на соціологію, сьогодні більшість мешканців українського Донбасу виступає проти методів і дій, які простежуються у сепаратистів. Вони захоплюють адміністративні будівлі і керуються емісарами з Кремля. Народ не підтримує цього, народ хоче миру, злагоди, миру, добробуту, – додав він.

Тягнибок вважає, що зараз слід говорити про те, що Україна має бути єдиною унітарною державою, де мають існувати єдині правила.

"Якщо говорити про вимоги, які озвучують представники Партії регіонів, комуністів, це є все те, що потім Путін і його речники озвучують на різних конференціях. У них зараз одна тема – це федералізаія України. Федеративний поділ України – це кінець України. Це вже буде як тоді, коли князі роздавали землі своїм синам, і це завершувалось руйнуванням територіальної цілісності держави", – пояснює Тягнибок.

Читайте також: Яценюк вважає, що прийшов час прийняти закон про місцевий референдум

Лідер свободівців нагадав про дві наступні вимоги Москви до сьогоднішньої влади у Києві – нейтралітет України та надання російській мові статусу державної.

Вони говорять про обов'язкове надання російській мові статусу другої державної в Україні. І це при тому. що в Україні ніколи не забороняли ні говорити, ні користуватись російською чи іншими мовами. Всюди у світі є нормалні правила, які повинні використовуватись і в Україні. У нас є єдина державна мова українська, яку викорстовують у державних установах, а поза цим можна говорити будь-якими мовами, – наголосив Тягнибок.

До слова, кандидат у президенти Петро Порошенко не виключає, що у випадку виконання сепаратистами деяких умов парламент може розглянути питання про їхню амністію.