Ініціатива депутатів

Зазначимо, 23 березня, проект закону "Про День пам'яті та примирення" (№ 2463) ініціювала фракція, йдеться про скасування святкування Дня Перемоги 9-го травня і перенесення вшанувань на 8-ме.

Ми пропонуємо святкувати День перемоги над фашистом усім світом,
— каже Луценко.

На сьогодні 9-те травня приватизоване іншими фашистами, а саме — радянськими.

"Ми маємо чітко сказати, хто є фашистами, а хто — ні, на це й направлений законопроект у Раду. Вітаю ініціативу Президента — це правильний крок. Відзначення 8-го травня так, як святкує Європа.", — говорить він.

Історія 8 і 9 травня

"Чому 9-те і 8-ме травня "розійшлися"? У Берліні за європейським часом о 23:01 настав момент, що Німеччина капітулювала. Але в Союзі це було 9 травня за московським часом. Після того, як помер Сталін, Брежнєв запропонував святкувати все за своїм часом", — розповідає нардеп.

Читайте також: Поліцейська місія ЄС на Донбасі зараз неможлива, — дипломат

Він додав, що Сталін був послідовним і не вважав 9-те травня святом, адже було чимало втрат.

За офіційною статистикою, близько декількох тисяч ветеранів у Києві залишилось, але нема вже з ким фактично радитись, каже Луценко. Про той день варто пам'ятати, адже для багатьох — це родинне свято.

Святкування у Москві

Багато світових лідерів відмовились поїхати до Москви на 9-те травня — це говорить про ізоляцію Росії у світовому просторі, адже День перемоги для всієї Європи — це 8-ме травня.

З того, що зараз відбувається у Росії — мабуть, Гітлер якимось чином реінкарнувався в Кремлі,
— говорить депутат.

"Я думаю, що там буде дуже вузька компанія і багато фейкових ветеранів і це стане ілюстрацією всього, що там відбувається", — додав він.