Про це пише видання "КоммерсантЪ-Украина".

Новий податок зможе виручити для пенсійних виплат 800 мільйонів гривень на рік. Депутати готові підтримати ініціативу Кабінету міністрів, щоб скоротити "колосальний розрив" у доходах населення. Експерти вважають це популізмом, оскільки існує легальна можливість ухилитись від сплати нового податку.

Міністерство соціальної політики оприлюднило законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо податку на багатство". Згідно з документом, з 1 січня 2012 року і до 2017 року фізичні особи, які володіють рухомим і нерухомим майном в Україні і хто купує дорогі товари, платитимуть новий податок. Отримані кошти через спеціальний фонд держбюджету будуть спрямовані у Пенсійний фонд для виплати пенсій.

Директор центру CASE-Україна Дмитро Боярчук стверджує, що наявність можливостей ухилятися від податку ставить під сумнів отримання 800 мільйонів гривень на рік.

Наприклад, землю можна дробити на ділянки менше 0,5 гектара, зареєструвавши їх на кількох осіб, а дорогий годинник і телефон — ввозити за заниженою митною вартістю або як особисті речі. Не зможуть обійти новий податок тільки громадяни з доходом понад 16 тисяч гривень, які легально працюють за трудовою угодою.

Нагадаємо, віце-прем'єр міністр міністр — соціальної політики Сергій Тігіпко повідомив, що уряд також планує скоротити пільги депутатам та урядовцям.