“Я вважаю, що в цьому плані ми повинні припинити в Україні плачі, обмінюватись думками про те, що нас усі ображають — Росія, Європа нас не розуміє”, — зауважив Володимир Литвин.

”Нам залишається одне: щоб політики перестали сперечатися за право керувати українською газотранспортною системою, а взялися до реалізації конкретних енергозберігаючих програм. Це має бути лейтмотивом для всіх інститутів влади”, — сказав спікер.

”А з приводу відновлювальних і альтернативних джерел енергії у нас можливості колосальні, у нас просто всі хочуть сидіти на трубі, а займатися іншими сферами і напрямками бажання немає”, — сказав Литвин.

Він також повідомив, що переконався у справедливості цього твердження, готуючись до поїздки у Японію, яка має відбутися у березні цього року.

”Оскільки там, напевно, мені знову доведеться відповідати на запитання про гроші, отримані Україною згідно з Кіотським протоколом", — зазначив він.

На думку спікера, Україна спроможна освоїти далеко не всі отримані в рамках цього протоколу кошти.

”Ми далеко не всі можемо їх освоїти, в тому числі і для реалізації енергозберігаючих програм. У нас так — спочатку ділять, поділити не можуть, а потім не можуть проект визначити, провести тендер і реалізувати відповідні кошти”, — сказав Володимир Литвин.

При цьому він закликав уряд ”проблемно” займатися енергозберігаючими програмами та розробити і прийняти одну загальнодержавну.

Нагадаємо, ринкова вартість газотранспортної системи України складає 61 мільярд доларів.