"Що стосується змін в закон про вибори, чесного кажучи, я б підтримав пропозицію тих депутатів, які стверджують, що зміни треба буде вносити, якщо виникла така гостра необхідність, вже після завершення виборів", — сказав він, відповідаючи на запитання учасників 17-го засідання Комітету з парламентського співробітництва між Україною та Європейським союзом в четвер, 24 листопада.

Спікер підкреслив, що якщо вносити зміни в закон зараз, то в нього повернуться ряд норм, які будуть неприйнятними. Литвин також зазначив, що закон про вибори був прийнятий парламентом відразу ж в цілому як закон без проходження 1-го, 2-го і 3-го читань, оскільки це було пов’язано з тим, що прийняття цього закону могло провалитись.

"Я вам скажу, що я боявся навіть дихати на депутатів для того, щоб не поламати цей тонкий компроміс. Я прекрасно розумів, що всі наступні читання могли б призвести до того, що з нього вилучалися б норми, які носять демократичний характер", — додав Литвин.

При цьому він зазначив, що в парламенті було 250—270 голосів для того, щоб прийняти закон про вибори, не рахуючись з позицією опозиційних фракцій.

"Але я думаю, що всі розуміли те, що закон, прийнятий формально, нікому не потрібен, а потрібен той закон, за який би голосували представники опозиції", — підкреслив керівник українського парламенту.

Як відомо, 17 листопада Верховна Рада 366 голосами проголосувала за новий закон про вибори. Згідно із новим законом, вибори проходитимуть за змішаною системою 50*50, прохідний бар’єр підвищився до 5% і заборняється створення блоків.