Попередні результати ЦВК позачергових виборів народних депутатів України 2014 показали, що Народний фронт лідирує 22%, Блок Петра Порошенка 21%, "Об'єднання "Самопоміч" 11%, Опозиційний блок 9%, Радикальна партія Ляшка 7%, Батьківщина 5%. Це результати станом на 20:00.

А який відсоток всередині цих партій складають нові люди? У Народному фронті Яценюка 33%, у Блоці Петра Порошенка 28%, в "Об'єднання "Самопоміч" абсолютно, 100% усіх, хто входить в парламент 32%. В наступних трьох партіях багато осіб зі старої влади.

Лідером на дострокових виборах на Львівщині є Народний фронт, а ось на мажоритарці більшість кандидатів, які перемогли представники Блоку Петра Порошенка. Вимога люстрації – нові обличчя, та на мажоритарних округах обрано одного політика з минулого парламенту Ярослава Дубневича у нього не було сильного опонента. Усі решта обраних парламентарів нові обличчя. У ВР за попередніми підрахунками попадає і брат старого парламентаря місцевий олігарх Богдан Дубневич. Серед мажоритарників перемагає сотник Майдану Володимир Парасюк. Свобода у парламент не проходить.

За попередніми даними, Харківська область до парламенту за мажоритаркою делегує 13 колишніх регіоналів, які сьогодні себе позиціонують як самовисуванці. Один із лідерів "Опозиційного блоку" Михайло Добкін, немає сумнівів кого підтримає його брат. Винятком харківської виборчої історії є тільки економіст Олександр Кірш, який балатувався до ВР від "Народного фронту".

Для активістів харківського Євромайдану та фейсбушної спільноти такі результати повне розчарування, вони сподівалися, що харків'яни нарешті зрозуміли хто є хто. Найактивніші євромайданівці об'єдналися в команду "Нові" і агітували за себе в мажоритарних округах.

Експерти із громадської організація "ОПОРА", аналізуючи роботу в округах членів "Нові", зауважують кандидати в депутати, за якими стоїть тільки громадський рух, безсилі проти старих способів купівлі виборців.

Нам потрібні нові демократичні політики, які будуть спілкуватись із громадскістю і формувати її запити. Еліта повинна бути розумною. Не може бути запитоом суспільства продуктовий набір, вважає координатор виборчих програм громадянської мережі "ОПОРА".

Далі дивіться у відеосюжеті.