Зниження стало результатом оголошеного 23 вересня цього року рішення про перегляд рейтингу країни у бік можливого зниження. Інформація про проведені зміни міститься у відповідній доповіді агентства.

Експерти Moody's як основні причини зниження рейтингової оцінки називають підвищення ризиків, пов'язаних з необхідністю проводити подальшу рекапіталізацію національних банків, яка повинна проходити на тлі політичної невизначеності, і зміни якісного складу банківських активів.

Крім того, виникає зростання ризиків, пов'язаних з невиконанням намічених показників по зростанню економіки в середньостроковій перспективі. Цю проблему в Moody's пов'язують з поточними валютними обмеженнями по всій єврозоні.

"Негативний" прогноз в агентстві обгрунтовують наявністю потенційних труднощів, з якими може зіткнутися уряд, який продовжує підтримувати банківську систему. Разом з тим, в контексті загальноєвропейських проблем, значний вплив робить можливий перегляд у бік зменшення за показниками середньо- і довгострокового економічного зростання країни.

Нагадаємо, раніше інше міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's опублікувало список 15 країн єврозони, які можуть втратити довгострокові суверенні кредитні рейтинги. Зокрема, окрім Словенії, до претендентів входять Австрія, Бельгія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Люксембург, Нідерланди, Естонія, Ірландія, Італія, Мальта, Португалія, Словаччина та Іспанія.