Площу Святого Петра і Павла та Апостольський палац прикрашатимуть наші білі ялиці. Дарувати ялинки Папі на Різдво традиція, яку започаткував Іван Павло ІІ, ще у 82-другому році. Багато країн роками чекають на таку можливість. Адже на Різдво до головної красуні збирається чи не увесь світ.

Головна 35-ти метрова лісова красуня Ватикану буде з-під Говерли. Інші 43 - зі Сколівського, Дрогобицького та Старосамбірського районів, що на Львівщині. Дерева лісники відбирали з серпня. Так з Дрогобицького лісництва, до Ватикану помандрує 2 ялинки, допоки їх обрали, обійшли 15 тисяч гектарів лісу. Вимоги до ялинок надзвичайно високі.

"Вимоги були, щоб вона була рівна, щоб вона була пишна, щоб не було 2 вершки і щоб рівномірно росла і мала красивий вигляд", - розповів старший майстер Нагуєвицького лісництва Володимир Приболтний.

Ялинки потрібно не рубати, а викопати. Із землею доставити до Ватикану, та ще й так, щоб не пошкодити гілок.
Зробити такий дар Ватикану для українців визначна подія.

"Ви знаєте дарувати подарунки завжди приємно, очевидно, що приємно отримувати, але згодіться, приємно й дарувати. Богу дякувати, маємо що. Україна є настільки багато, що можемо вибрати в українських лісах гарну ялинку. І мені здається, що це пропозиція української щедрості і української відкритості", - вважає Єпископ УГКЦ Владика Йосиф Мілян.

У Ватикані на українські дари вже чекають.

"Так, ми чули, що цьогорічна ялинка буде з України. І так персонально сподіваємось, що вона буде краща ніж минулого року. Сподіваємося, що вона буде вищою, пишнішою. Можливо будуть прикраси суто в національному дусі", - сподівається студентка Папського Університету SANTA CROCE Алла Коваленко.

"Ялинка з України? Оце славно. Знаю, що Іван Павло ІІ запровадив традицію привозити ялинки до Ватикану з різних країн. Він був слов'янин і навіть корінний українець", - каже католицький капелан Вашингтонського аеропорту Отець Філліп Майка.

Вочевидь українських лісових красунь вберуть у прикраси з національною символікою. А в день відкриття ялинки у Ватикані, на площі святого Петра витатиме український дух та лунатиме наша колядка.