Коштом претендентів на мандат харчуються пенсіонери, оновлюються подвіря та ремонтуються дороги. Осіннє загострення щедрості виникає раз на 5 років, визнають у Верховній Раді.

“Я от диву даюсь, коли читаю в останні дні законопроекти, які вносять до Верховної Ради. Наприклад, вирішити проблему сміттєзвалища в окремо взятому селі, вирішити проблему водогону в окремо взятому містечку. У мене виникає питання, де вибули раніше?”, - обюрюється голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

Спікер Володимир Литвин дійсно випередив багатьох колег. До себе в округ він почав активно їздити ще минулого року. Лише згідно з офіційними даними на Житомирщину він здійснив 12 робочих поїздок і на цьому не зупиняється.

Мажоритарники приписують як свою заслугу ремонти з коштів бюджету

Приписувати собі будь-який ремонт чи будівництво за державний кошт, не соромляться мажоритарники чи не в кожній області.

“Тому що я проявив ініціатіву, тому що я запропонував губернатору - це правда. Губернатор сказав: напиши правду, ось написали”, - пояснює кандидат у народні депутати України Євген Морозенко.

Інший приклад з Дніпропетровська, губернатор, якому закон забороняє агітувати у робочий час, на білбордах по всій області промовисто тисне руку однопартійцям. На масовість зловживань вже звернули увагу міжнародні спостерігачі.

Міжнародні спостерігачі помітили зловживання адмінресурсом

“Ми помітили багато випадків зловживання адмінресурсом. Основні це, коли проекти, які фінасуються з державного бюджету, подаються виборцям, як особисті досягнення кандидатів від Партії регіонів. Також кандидати від різних партій активно використовували для роздачі подарунків на День Незалежності і 1 вересня”, - каже голова Місії ENEMO в Україні Пітер Навотни.

Проекти, які фінасуються з державного бюджету, подаються виборцям, як особисті досягнення кандидатів від Партії регіонів

Виборці, які не гребують передвиборчими подарунками, зазвичай не переймаються тим, за чиї кошти вони придбані, кажуть спостерігачі. Факти ж підкупу виборців правоохоронні органи не розслідують, констатують у громадській мережі "Опора".

“Ми неодноразово звертались до ЦВК з фактами. Часто ці заяви пересиляються до Генеральної прокуратури, генеральна прокуратура пересилає їх на місцеву прокуратуру, місцева прокуратура переселяє їх до окружних виборчих комісій, які звичайно некомпетентні у питаннях розслідування справ”, - скаржиться координатор виборчих програм ГМ "Опора" Ольга Айвазовська.

Згідно з даними соціологів, свої голоси готові продати лише 6% українців. У межах голосування по партійних списках це не так і багато, однак для обрання депутата-мажоритарника кожен голос, а відтак і кожен "подарунок" може стати вирішальним”.

На виборах до парлементу можливі "каруселі"

Вирішальними у голосуванні за мажоритарників можуть стати і так звані "каруселі" з відкріпними талонами. У деяких округах уже почалося різке збільшення виборців, які хочуть змінити місце голосування. Опозиція просить Конституційний суд заборонити таким особам голосувати за депутатів-мажоритарників.

“Сьогодні у влади, маючи адміністративний ресурс, є дуже велика можливість підтримати бажаних кандидатів шляхом прогнозованої кількості людей, які приїдуть в певний округ і проголосують там за певного кандидата”, - каже народний депутат України, БЮТ-Батьківщина Юрій Одарченко.

Зрештою ЦВК таки посилила вимоги для тимчасової зміни місця голосування. Тепер до сособистої заяви виборцю доведеться додати довідку з медичної установи чи з місця роботи, що обумовлюють необхідність робити вибір в іншому окрузі.

"У межах Києва або інших територіальних виборчих одиниць без всякої на те потреби змінюється місце голосування виборця буквально з сусідніх вулиць тільки з метою переміщення кількості виборців між виборчими округами. ЦВК лише встановлює більш жорсткі вимоги щодо мотивації та визнання обґрунтованими заяв виборців щодо зміни місця голосування, постанова не передбачає скасування інституту зміни місця голосування", - пояснила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна.

Постанова не передбачає скасування інституту зміни місця голосування

Голос виборця коштуватиме не більше 300 гривень

“Це рішення може бути дуже легко оскаржене, оскільки закон не вимагає жодних додаткових документів, жодних додаткових підстав, крім заяви виборця. Чи зніме це проблему політичної міграції? Частково так, але якщо наприклад, директор підприємства буде звозити своїх людей на округ, він їм дуже запросто зробить довідку, що вони їдуть у відрядження”, - пояснює голова комітету виборців України Олександр Черненко.

Чим ближче до виборів, тим масовішими стають порушення, свідчать у Комітеті виборців України. Вже стартував прямий підкуп за гроші. Середня ціна одна голосу, підрахували у КВУ, не більше 300 гривень.