“Викладені у позовній заяві аргументи є обґрунтованими, тому адміністративний позов підлягає задоволенню. Суд постановив, адміністративний позов голови ВР Рибака до народного депутата Власенка про дострокове припинення повноважень народного депутата України задовольнити. Достроково припинити повноваження Власенка 6 березня 2013 року, рішення остаточне і не підлягає перегляду в апеляційному чи касаційному порядку”, - сказав суддя ВАСУ Михайло Зайцев.

Представник Сергія Власенка в суді Арсеній Яценюк вважає, що, позбавивши Власенка депутатських повноважень, влада має на меті невдовзі його арештувати, аби залишити Юлію Тимошенко без захисту.

Та маячня, що, начебто, вони закрили там якусь кримінальну справу, не відповідає дійсності. Одну з кримінальних справ вони закрили, а інші кримінальні справи вони тримають персонально по відношенню до нього, і зараз вони його взяли на гачок і мета, що стосується персонально Власенка, наступна - він основний комунікатор з Юлією Тимошенко і основний її захисник, і вони зараз вибивають захист з-під Юлії Тимошенко, - вважає лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

Рішення позбавити Власенка депутатських повноважень - крок назад від підписання Угоди про асоціацію з ЄС, каже віце-президент Європарламенту Яцек Протасевич.

Сполучені Штати також стурбовані спробами позбавити депутатських мандатів українських опозиціонерів. У Держдепартаменті закликали українську владу "шанувати волю виборців та завершити політично вмотивоване переслідування опозиції”.

Позбавляти чи ні мандатів окремих народних депутатів, є питанням внутрішньої політики України. Так коментують заяву американців у вітчизняному МЗС.

“Це питання перебуває виключно в компетенції законодавчої та судової гілок влади і регулюється законодавством України. Ми вважаємо, в Україні існують всі підстави для подальшої і ефективної взаємодії виконавчої та законодавчої влади в реалізації євроінтеграційної політики”, - сказав в.о. директора департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

“З точки зору зовнішньої політики, безумовно, такі рішення будуть впливати. Всі знають про зв’язок Європейського Союзу і Сполучених Штатів, про те, що в них приблизно однакові цінності. Серйозно грається з вогнем наша влада, фактично ставлячи під удар дуже важливий напрям нашої політики - це відносини з Заходом, Сполученими Штатами, з Європою, по суті вибиваючи через оці внутрішні проблеми одну з ніг нашої зовнішньої політики”, - каже експерт з міжнародних питань Олександр Палій.

Українські опозиціонери збираються оскаржувати рішення ВАСУ у Європейському суді з прав людини.