Патріарх Філарет зазначає, що ставлення до України з боку російських можновладців як до "молодшого брата", прагнення в будь-який спосіб позбавити її реальної незалежності та знову перетворити на підлеглу Москві територію є головними причинами постійного ускладнення відносин між обома країнами.

"Ця проблема має не лише політичний вимір, обговорювати який – справа політиків, але й моральний, якому належить давати церковну оцінку", - наголошує Предстоятель УПЦ КП.

За його словами, з одного боку, "газове питання" як господарське нібито не має стосуватися Церкви. Але з іншого боку в ньому, як у дзеркалі, відображається вся російська політика щодо України.

"Такі дії російського керівництва є несправедливими, лукавими й неправдивими, а тому порушують моральний закон", - підсумовує Філарет.

"Ми все це бачимо й розуміємо. А тому хочемо морально підтримати Вас, Вікторе Федоровичу, у відстоюванні національних інтересів.

Ми, громадяни України, можемо і повинні дискутувати щодо шляхів кращого розвитку нашої держави.

Але коли йдеться про українську державність й незалежність – ми всі маємо стати разом на її захист", - сказано у зверненні до Президента.