Цей орган "пропонує революційну ідею. Конституцію вона подає, як "суспільний договір", згідно з яким народ передає свої суверенні права владі в об'ємі, визначеному чинним договором. І його зміст буде прописувати сама влада, яку суверен повинен тимчасово найняти на роботу для управління державою", - пише Мусіяка.

Він вважає, що на практиці це означатиме мало не перехід до Середньовіччя - Президентові передають не тільки право керувати країною. Фактично, він стає джерелом влади. В теперішній Конституції, нагадаємо, джерелом влади є народ.

Експерт каже, що навіть у тоталітарних країнах народ віддає свої політичні права в обмін на конкретні соціальні гарантії. В новій же Конституції соціальні гарантії влада забезпечуватиме тільки на тому рівні, на якому вважатиме за можливе.

"Справжній "суспільний договір" буде... коли в Конституції будуть чітко виражені умови суверена про доступ до управління державою. Вибори парламенту, президента... повинні бути своєрідним конкурсом на участь в договорі. Конституція буде виступати як "суспільний договір" тільки тоді, коли її підготує та прийме орган, сформований для виконання завдання безпосередньо народом. Конституційна асамблея таким органом не є", - зауважує Мусіяка.

Тим часом глава Конституційної асамблеї Леонід Кравчук переконаний, що зміни в Конституцію вкрай необхідні. Мовляв, без них проводити реформи місцевого самоврядування, правоохоронної та судової системи неможливо.