Як розповіли у прес-службі відомства, зловмисника затримали 9 жовтня поточного року на ПП "Чонгар" при спробі потрапити з АР Крим на територію Херсонщини.

"Встановлено, що затриманий протягом травня-липня ц.р. здійснював вербування до лав терористичної організації "ДНР" серед в’язнів Жданівської виправної колонії №3. Він організовував їх направлення на двотижневе навчання диверсійно-підривній діяльності до табору підготовки бойовиків у Ростовській області РФ", — повідомили в СБУ.

Отримавши бойову підготовку, найманці направлялися на територію Донбасу для протидії силам АТО.

Крім того, як інформують в СБУ, у вересні затриманий збирав інформацію щодо чисельності особового складу українських військ, видів та кількості озброєння, військової техніки, пересування з’єднань та підрозділів ЗС України, організовував проведення розвідки в населених пунктах, що контролюються силами АТО.

"Інформацію зловмисник передавав бойовику незаконного збройного формування "ДНР", так званому керівнику військової поліції м. Харцизьк "П", який підпорядковується громадянину РФ "А" на прізвисько "Нос" — кадровому співробітнику ГРУ ГШ РФ, начальнику військової поліції "ДНР", — розповіли у прес-службі.

Щодо затриманого розпочато кримінальне провадження за ст. 111 (державна зрада) та 258-4 (сприяння вчиненню терористичного акту) КК України.