"Рішення Ради ЄС 2014/119/CFSP передбачає заморожування коштів та економічних ресурсів окремих осіб, визначених відповідальними за незаконне привласнення українських державних коштів, а також осіб, відповідальних за порушення прав людини в Україні, фізичних та юридичних осіб, пов'язаних з ними організацій та органів з метою консолідації та підтримки верховенства права та поваги до прав людини в Україні", — йдеться у постанові Ради (ЄС) № 208/2014 від 5 березня 2014.

До переліку із 18-ти українців включено: Віктора Януковича і його синів Олександра і Віктора, екс-главу МВС України Віталія Захарченка, екс-генпрокурора Віктора Пшонку і його сина, нардепа від Партії регіонів Артема Пшонку, екс-керівників СБУ Олександра Якименка та Ігоря Калініна, екс-заступника голови адміністрації президента Андрія Портнова, екс-міністра юстиції Олену Лукаш, екс-главу адміністрації президента Андрія Клюєва і його брата, нардепа Сергія Клюєва, екс-заступника глави МВС Віктора Ратушняка, екс-прем'єра Миколу Азарова і його сина, нардепа від Партії регіонів Олексія Азарова, українського бізнесмена Сергія Курченка, екс-міністра освіти і науки Дмитра Табачника і екс-міністра охорони здоров'я Раїсу Богатирьову. До переліку можуть вноситися зміни за наявності відповідних обгрунтувань.

Постанова набуває чинності з моменту опублікування, і діє впродовж 1 року, тобто до 6 березня 2015 року.

Відтак, від сьогодні "усі засоби і економічні ресурси, які належать або контролюються будь-якою особою, згаданому в додатку повинні бути заморожені". Щоправда, заморожені фонди і ресурси можуть використовуватися для обмеженого ряду цілей і бути розморожені у певних випадках.

Учора, нагадаємо, замороження рахунків анонсував Міністр фінансів Британії Джордж Осборн. Він наголошував, що Євросоюз заморожує активи 18 українців, яких підозрюють у привласненні державних коштів.