На його місце поставив голову податкової служби України - Віталія Захарченка. А вакантне місце головного податківця зайняв перший заступник Захарченка - Олександр Клименко. Обох експерти пов’язують із старшим сином президента Олександром.

“Захарченко, колишній керівник податкової, так і Клименко, вони близькі до старшого сина Президента, що навіть ця група, яку умовно почали називати сім'я, вона таким чином збільшує свій вплив, зокрема і вищих органах державної влади”, - каже політолог Володимир Фесенко.

Кращої заміни покійному Василю Джарти, аніж Анатолій Могильов, годі було шукати. Він так само відомий як жорсткий силовик, здатний забезпечити виконання необхідних рішень.

Для Криму Анатолій Могильов не чужий. У 2007-му він очолював кримську міліцію. Найбільше відзначився побиттям кримських татар під час знесення самобудов на горі Ай-Петрі.

“Тепер його призначення прем’єр-міністром в нас просто викликає подив. Для чого, для того щоб викликати тут вибух? Кому це потрібно?”, - каже голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Та цього разу екс-міністр внутрішніх справ, запевнив, що прийшов з добром. Але винним ні в чому себе не вважає, і ні перед ким вибачатися не збирається.

“Обіцяю, що буду чесно виконувати свій обов’язок на цьому пості, захищати інтереси кримчан”, - каже голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов.

“Могильов прийшов на цю посаду по двох критеріях - це провести вибори в парламент і забезпечити керованість тих безпрецедентних державних субвенцій, які другий рік поспіль виділяються на Крим, на розвиток інфраструктури”, - каже заступник директора центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

Новий голова МВС Віталій Захарченко також міліціонер з досвідом. Все життя працював у органах в Донецькій області. З 2008-го заступник голови податкової адміністрації Полтавської області. За півроку після президентських виборів 2010-го Захарченко в Києві і його кар'єра стрімко зростає одразу до заступника голови Податкової адміністрації України, а трохи згодом - до голови. На посаді очільника МВС обіцяє нічого не змінювати.

“Я поспішних рішень щодо кадрових змін проводити не збираюсь, треба зрозуміти професійні якості, якість виконання завдань ті, які ставляться, після того можна робити. Але ж команда в мене є, запасна”, - каже міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

Тим часом, змін очікують підприємці. Адже, новий очільник МВС, на їхню думку, свою увагу концентруватиме не на вуличних мітингах та протестах, а на офісах та рахунках.

“При вступі в дію кодексу нового збільшується адміністрування, це перевірки, збільшується повноваження не тільки податкової інспекції, але і організації по захисту прав споживачів, частіше будуть перевірки, будуть вже перевірки незаплановані, а ситуативні. Тобто вони можуть прийти в будь-який час, по кілька разів на місяць, до одного й того ж підприємця, і вимагати документи”, - каже заступник голови вільної профспілки підприємців України Віра Зам’яла.

Новий голова ДПС, який прийшов на зміну Захарченку, теж дончанин - 31-річний Олександр Клименко. Під час представлення колективу, так само пообіцяв - все буде як і за старого керівництва.

Всі ці перестановки експерти пов’язують з намірами Президента створити власну вертикаль влади. Вона забезпечить главі держави контроль над фінансами країни та силовими структурами, а відтак дозволить уникнути впливу різноманітних політичних чи бізнес-груп.