Це майже половина загального енергобалансу країни, - підрахували в Національному агентстві з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів.

“Сьогодні баланс України - приблизно 190 млн. тонн, то практично 50% - потенціал, але цей потенціал треба реалізувати. У нас сприятливі умови для розвитку вітроенергетики, сонячної енергетики, малі ГЕС треба відновити, ті які потребують відновлення”, - каже директор департаменту технічної політики НАЕР Олексій Шерстюк.

Проте мати потенціал - не означає використовувати його. Принаймні це твердження справедливе відносно України, адже вона свої природні й технічні можливості майже не задіяла. Наразі рівень використання альтернативних джерел енергії надто незначний у загальному обсязі виробництва енергоресурсів, зауважують фахівці - усього 1% без урахування великих гідроелектростанцій. Великі ГЕС складають 6% у балансі виробництва енергії.

Проте, згідно з загальнонаціональною програмою з енергоефективності на 2010-2015 роки, частка відновлювальних джерел енергії за 5 років має бути збільшена до 10% загального енергобалансу країни. Наразі Україна потребує модернізації економіки і сфери ЖКГ, потрібно змінювати підходи до енергоефективності та чистих технологій на кожному підприємстві, зауважують експерти.

“Зросли вимоги до продукції. Зараз багато стандартів передбачають сертифікацію продукції на всіх етапах життєвого циклу, і безумовно, якщо ти хочеш працювати на зовнішніх ринках, ти повинен бути екологічним. Це починає стимулювати”, - каже директор компанії Fuel Alternative Юлія Березовська.

І хоча процес запровадження енергозберігаючих технологій в країні вже почався, він досі не набув бажаних масштабів.

“За 4 роки вони зекономили 1/3 газу, який споживають на опалення Донецького комуненерго, раніше цього нікому не вдавалося зробити за такий короткій термін окупності”, - сказав директор Інституту технічної теплофізики НАНУ Анатолій Долинський.

Фахівці переконані, держава має стимулювати бізнес, використовувати альтернативні джерела енергії, в першу чергу, шляхом створення сприятливих умов, а саме через податкове субсидіювання та компенсацію ставок за кредитами.

“Головним завданням має бути зростання економіки країни, тому необхідно стимулювати приватний сектор, який зацікавлений у висхідній траєкторії економічного розвитку”, - зауважив екс-виконавчий секретар зі зміни клімату ООН Іво де Бор.

Важлива також підтримка міжнародних фінансових організації. Так, за минулий рік на програми енергоефективності Україна отримала близько 350 млн. дол. Однак для збільшення інвестицій необхідна чітка і передбачувана політика держави, зауважують фахівці.