Справа у тому наскільки ви любите мистецтво - якщо безмежно, то цінове питання вас узагалі не цікавитиме. Найдорожчі картини планети.

"Бал в Мулен де ла Галетт"

Розпочинає рейтинг картина написана французьким імпресіоністом П'єром-Оґюстом Ренуаром у 1876 році. "Бал в Мулен де ла Галетт" пішла із молотка на аукціоні "Крітіс" у 1990 році за 78 млн. доларів. Якщо врахувати інфляцію, то творіння Ренуара зараз обійшлось би у понад 136 млн. доларів (136.4). Чималі грошенята заробила на продажі колишня жінка президентського сина Джеймса Рузвельта Бітсі Вайтні. Дістався же шедевр у руки японському мільярдеру Рйоеі Саіто.

Портрет доктора Гаше

В тому ж 90-му році японський товстосум, який заробив свої статки на виробництві паперу, встановив ще один рекорд. За "портрет Доктора Гаше" довелось викласти понад понад 144 млн. доларів (144,1), якщо врахувати інфляцію. Вінсент Ван Гог написав картину незадовго до своєї смерті у 1890 році. Поль Гаше - лікар, який слідкував за здоровям Ван Гога наприкінці його життя.

"Золота Адель"

Три зірки отримує картина австрійського модерніста Густава Клімта. Портрет "Адель Блох-Бауер I" або "Золота Адель" - також іменують "Австрійською Монною Лізою" - тепер оцінюється у понад 150 (150.1) млн. доларів. У 2006 році бізнесмен Рональд Лаудер придбав картину для Нової галереї у "Нью-йорку". Єврейська біженка Марія Альтман - племінниця Адель Блох-Бауер, яку і намалював Клімт, зуміла повернути портрет у сім’ю, після того як нацисти під час другої світової викрали 5 шедеврів художника.

Жінка III

Голландець Віллем Де Куннінг, намалювавши, в середині минулого століття "Жінку ІІІ", не міг навіть собі уявити, що його картина стане одним із найдорожчих в історії творім мистецтва. Вартість - 154 млн. доларів. Грошенята на продажі заробив продюсер таких культових фільмів як "Інтерв'ю з Вампіром" - Девід Геффен. Поповнив свою колекцію Ствен Коен - американський фінансист.

"No. 5, 1948"

А дорожчої у світі картини немає, ніж творіння Джексона Поллока - "No. 5, 1948" - вартість майже 157 млн доларів ($156.8). Фарби шедевра абстрактного імпресіонізму нанесені на ДВП. За оцінками експертів, одне із творінь Поллока незабаром може побити рекорд, адже картин американця залишилось не так багато. Наприклад, за прогнозами мистецтвознавців, головне творіння Поллока "Блу Полс", що знаходиться у національній Галереї Австралії, може піти із молотка за 180 млн.