У ЦВК підрахували - через це майже половина країни не зможе скористатися правом обирати кандидатів у депутати. Серед претензій європейців - й принцип формування окружкомів - кажуть у ЦВК. Згідно законопроекту - кворум - за представниками парламентських партій.

За розрахунками, Партія регіонів, Народна та Комуністична партії матимуть переважну більшість в окружкомах.

Політичні сили, яким не пощастило на минулих перегонах потрапити до парламенту, гратимуть в комісіях символічну функцію.

"До жеребкування будуть включені представники всіх партій. Простіше кажучи, такі 3 партії, як партія Регіонів, Комуністична та Народна партії будуть мати мінімум 9 з 18 членів комісії, а то може, навіть, і 12. Виникає питання чи можуть 3 із близько 200 політичних партій мати половину місць у складі окружних виборчих комісій? Яким чином впливатиме на транспарентність, демократичність взагалі виборчого процесу?", - каже заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

Виникає питання чи можуть 3 із близько 200 політичних партій мати половину місць у складі окружних виборчих комісій?

Нагадаємо, днями Голова Комітету Верховної Ради з питань правосуддя Сергій Ківалов заявив - Венеціанська комісія затвердила офіційний висновок й відзначила позитивні сторони законопроекту. За словами Ківалова, пропозиції та зауваження європейських експертів, українські законотворці врахували раніше.