В кінці лютого в Міносвіти презентували нові навчальні плани для 5-9 класів, які мають поетапно впровадити з 2013/2014 навчальних років (у п'ятому класі) по 2017/2018 (у дев'ятому).

Показово, що прийняли їх фактично "нишком", без широкого громадського обговорення та анонсування. А ось навчальні програми з шкільних предметів відомство Дмитра Табачника все ж вирішило обговорити з педагогічною громадськістю, повідомляють "Коментарі".


Освітяни проти такої ініціативи Міністерства
Вчителі зарубіжної літератури сказали своє категоричне: "Ні!" проекту нової навчальної програми з всесвітньої літератури для 5-9 класів. У листі, оприлюдненому столичними педагогами у вівторок, 18 квітня, йдеться про те, що проект не відповідає вимогам держстандарту базової та повної загальної середньої освіти, перевантажує учнів, спотворює уявлення учнів про світовий літературний процес в результаті порушення логічних, просторових і часових зв'язків.

Як розповіла "Коментарям" учитель-методист київської школи № 29 Катерина Баліна, нова програма перевантажена художніми творами, до того ж, з курсу з всесвітньої літературі практично зникли твори класиків.

"Автори програми пропонують невеликі за розміром твори, але їх дуже багато. Програма заповнюється письменниками другого ешелону: немає "Маленького принца" Антуана де Сент-Екзюпері, немає Толстого, немає Достоєвського, немає "Фауста" Гете. Зате з'явилася "Балада про прокурений вагон" Олександра Кочеткова".
— учитель-методист Катерина Баліна.


Що чекає школярів 5-9-тих класів?
Так, в програмі для п'ятого класу, після казок народів світу та "Пригод Тома Сойєра" Марка Твена, пропонують долучити поезію Марини Цвєтаєвої ("Книги в червоній палітурці"), а також творчість фантастів Рея Бредбері і Роберта Шеклі.

Шестикласникам розкажуть про міфи і легенди і познайомлять з Гаррі Поттером в розділі "Ріст і відносини зі світом".

Семикласникам запропонують прочитати "Тараса Бульбу" Миколи Гоголя, вже згадану "Баладу про прокурений вагон" Олександра Кочеткова, а заодно познайомитися з творчістю Шолома Алейхема, ("Пісня пісень"), Габріеля Гарсіа Маркеса і Анни Гавальди (з якими багато знайомляться лише в студентські роки).

А ось шекспірівських "Ромео і Джульєтту" залишили на 8-й клас — поряд з вивченням Біблії, Вед і Корану. Також восьмикласникам запропонують до прочитання "Чайку на ім'я Джонатан" Річарда Баха і "Чужу біль" Сергія Лук'яненка.

Вже в 9 класі підростаюче покоління долучиться до творчості Шарля Бодлера, Володимира Маяковського, Михайла Булгакова "Собаче серце" і Пауло Коельо "Алхімік". Так, про "Божественну комедію" Данте школярам доведеться дізнаватися самостійно. Творчість одного з основоположників літературної італійської мови представлена одним сонетом. Та ж доля спіткала і великого Гете — його "Фауст" з програми зник, а на заміну йому прийшла поезія.

У Міністерстві відзначають, що проект створений, щоб осучаснити курс іноземної літератури. Програму мають затвердити 26 квітня, а поки ініціативна група вчителів веде переговори із заступником міністра освіти, "і вони намагаються знайти консенсус".