Святу сала на заваді не став навіть 20-градусний мороз. Гостям пропонували не лише звичайний, а й екзотичний продукт. Втім у кожного частувальника своя думка про те, яким має бути сало.

“Того року було сало в шоколаді. Сьогодні стало з родзинками - то було таке добре, що хотілося родзинки ще й по кармах розсунути”, - сказав міський голова Полтави Олександр Мамай.

“Найкраще сало - це сало з часничком, з цибулькою, та ще й якщо 30 грамів горілочки - це найкраще”, - каже мешканка Полтави Галина Марченко.

Полтавчани переконані, любов до сала - українська національна особливість, якої не варто цуратися. Відтак на свято сала, що вже вчетверте відбулось у Полтаві, зібралось кілька тисяч шанувальників улюбленого українцями продукту.

“Сало - це найсмачніше, що взагалі може бути. Якщо уявити от сьогодні, в морозний день тарілки гарячого борщу, сало, часник і чорний хліб, та ще, якщо це дружня, гарна компанія, та ще під це все і чарку - я думаю, це найбільше щастя для будь-якого українця”, - вважає мешканка Полтави Ольга Курчукова.

“Це пішло, напевно, від монголо-татарів, коли нападали на Україну монголо-татари і все забирали вони, а сало монголи не їли. Завдяки цьому, напевно, і вижили”, - сказав мешканець Полтави Володимир Шевера.

Понад три десятки виробників на святі представили понад сотню найменувань улюбленого українцями продукту. У стравах поєднували, здавалось би, непоєднуване.

Відбувся у Полтаві також і благодійний аукціон. Продавали сало та запечених молоденьких поросят. А вже наступного року організатори пообіцяли порадувати шанувальників сала новими екзотичними рецептами.