"Електронний суд - це суд, двері якого відчинені цілодобово для кожного. До кінця цього року кожен суд в Україні буде облаштований системою для проведення відеоконференцій, і учасники процесу зможуть брати участь у засіданнях дистанційно", - розповів голова Державної судової адміністрації Руслан Кирилюк.

Завдяки нововведенню суди вже можуть направляти електронні копії документів, а також обмінюватися інформацією між різними судами, прокуратурою, ДПС та Єдиним реєстром досудових розслідувань.

"Після того, як ми відпрацюємо пілотний проект, ми запустимо його в усіх судах в Україні. У майбутньому ми плануємо доопрацювати цей проект і досягти того, що учасники процесу зможуть звертатися до суду в електронному вигляді, засвідчуючи всі документи електронним підписом", - додав Кирилюк.

Вартість проекту - 100 мільйонів гривень, але витрати на розсилку пошти від судів мають скоротитись, за прогнозами, в 10 разів.

СМС-розсилки повісток почали проводити у Печерському та Святошинському районних судах Києва, Автозаводському районному суді Кременчука, Апеляційному суді Закарпатської та Дніпропетровської областей. Для їхнього отримання потрібно заповнити форму, а в заяві вказати номер телефону.