"Напередодні мовних баталій фракція Литвина відмовилася голосувати за проект Колесніченка-Ківалова. Це протипоказано для спікера, адже на нових виборах він балотуватиметься за округом в Житомирській області - на кордоні з Рівненською, де настрої явно не на користь російської мови", - повідомляється у статті.

Та водночас на стоп-кадрі відео з Верховної Ради, на якому зафіксовано табло під час голосування, видно, що сектор, де сидить блок Литвина, голосував за закон Колесніченка-Ківалова. У той же час, в результатах голосування вказано, що фракція спікера дала лише два голоси. Отже з місць литвинівців проголосували депутати-перебіжчики.

"Зроблено це було з метою гарантувати результативний розгляд проекту Ківалова-Колесніченка. Адже регіоналам стало відомо, що опозиція атакуватиме сектор, де сидять тушки. Власне, саме це намагався робити Андрій Парубій. Тому задачею сценаристів було зробити так, щоб голосування картками тушок відбувалося з сектору, який не межує з опозиційним. Цим сектором і був литвинівський", - зазначається у публікації.

Нагадаємо, Спікер Верховної Ради Володимир Литвин відкрив сесію Верховної Ради. Депутати одразу прийняли у першому читанні "мовний" законопроект Колесніченка-Ківалова.