За його словами, в Україні не було фіксованого курсу, він був лише для обраних банків.

За місяць режим фіксованого курсу дав можливість заробити тіньовому ринку 130 млн доларів, – сказав Савченко.

Зараз, як він повідомив, змінилось не багато. Банки будуть мати комісію 5 % і можливітсь продавати валюту через свої каси, а 5 % – це дуже високі комісійні. Банки будуть мати надприбутки.

"Я не в захваті від цього механізму, але як перехідний механізм – його можна вітати. На обміні валюти можна заробляти максимум 0,5 %", – сказав Савченко.

На мою думку, курс дуже швидко досягне рівня вулиці – близько 14 грн за долар. Через 2 дні будемо мати приблизно такий самий курс на міжбанку, це курс рівноваги. Нацбанк буде намагатись утримувати такий курс, – спрогнозував екс-заступник голови НБУ.

Він розповів, що цей курс не оптимальний для економіки. Рівень недооцінки валюти показує потенціал уряду і Нацбанку, як проводиться монетарна і економічна політика. В Нацбанку немає розуміння, що таке монетарна політика і що впливає на курс.

Завдання Нацбанку гасити скачки валюти. Але, на жаль, НБУ своїми діями часто розпалює ці скачки. Там, де можна було мати девальвацію 5 %, ми маємо – 25 %, – сказав Савченко.

Вклад уряду в девальвацію гривні є вирішальним. Всі проблеми, які мав уряд, закривались шляхом емісії. Якщо не буде порядку в державних фінансах – порядку з валютою не буде.

Перший крок нового уряду – це обрізання всіх витрати державного бюджету, окрім культури і нацоброни, – вважає Савченко.

Він додав, що децентралізація – це скорочення кількості первинних осередків влади приблизно в 3 рази. І коли скоротиться чисельність соціальних паразитів, то тоді можна буде говорити про стабілізацію курсу і про укріплення гривні.

Це має розпочатися в цьому році. Якщо ми не розпочнемо в цьому році – наші фінанси закінчаться вже на початку наступного року. А це по суті й є план Путіна, щоб в Україні був дефолт, – розповів екс-заступник голови НБУ.

Також він зазначив, що найбільшим фінансистом сепаратистів на Сході був наш уряд – постачав туди безкоштовні ресурси та фінанси.

Далі – дивіться у відеосюжеті.