За словами політтехнолога, 2 політичні сили показали на цих виборах несподівано низький результат – це “Батьківщина” і Радикальна партія. Обидві політсили за попередніми прогнозами мали набрати більше голосів.

Помилка Радикальної партії в тому, що вони вивели кампанію на пік значно раніше – в липні. Тоді рейтинг партії перетнув позначки 21%. Це класична помилка, такої ж припустилась свого часу Наталія Королевська, - розповів політолог.

Проблема “Батьківщини”, на думку Березовця, пояснюється відсутністю підтримки Юлії Тимошенко з боку її команди, та невдалим технологічним ходом з української льотчицею Надією Савченко, яку включили до списку політсили.

Цей технічний хід з Надією Савченко, мені здається, не додав, а відібрав голоси. Тому що люди відчули в цьому трохи нещирості, такої собі "целюлоїдності". Це був відвертий популістичний крок. Всі розуміли, що Надія Савченко немає шансів на те, щоб вийти з в’язниці, і це швидше зіграло на мінус, - вважає експерт.

Феномен "Опозиційного блоку" пов’язнаний з тим, каже політолог, що цій політсилі вдалось перетягнути голоси електорату в Сергія Тігіпка і його “Сильної України”.

Успіх Опозиційного блоку в тому, що вони відмовились від терміну “юго-восток”, а замінили його терміном “промислові регіони”. Це принциповий момент, - вважає експерт.

Він також наголосив, що цьогорічна кампанія характеризувалась надмірним популізмом, але він не приніс політсилам бажаного результату.

Єдиний виняток – "Опозиційний блок", але їхній електорат до цього звик. Думаючий електорат, хто голосував за “Самопоміч”, "Фронт змін", "Блок Порошенка", голосували не за популізм, а за зміни. Якщо цих змін не побачать, то цих партій вже не буде в Раді, або їхня кількість дуже зменшиться, - наголосив Березовець.

За словами політолога, в Україні одна з найдорожчих виборчих кампаній. Високі затрати на вибори є хіба ще в Росії та США.

Вартість влади в Україні є значно вищою, ніж в усьому цивілізованому світі. Скажімо, в Британії олігархи не стають членами парламенту, не купують фракції. Там це престижна, але невисокооплачувана робота. Натомість в Україні статус депутата – це недоторканність. Захист бізнесу і доступ до ресурсів, - розповів політтехнолог.