Вони прибули до Києва спеціально, щоб оцінити ситуацію, яка склалась після скасування Конституційної реформи 2004 року. Представники делегації кажуть, що депутатам треба внести зміни до Основного закону і, тим самим, продовжити Конституційну реформу. Тож радять парламентарям розширити власні повноваження, а функції Президента навпаки звузити.

“Як правило, такі процедури здійснюються демократичним шляхом. Верховна Рада має затвердити зміни до Конституції двома третинами голосів. В Україні відбулось не так, Конституція була змінена рішенням Конституційного Суду. Отже, було б бажано, щоб ситуація на цьому не зупинялась і продовжувалась шляхом здійснення конституційної реформи, яка б ухвалювалась двома третинами голосів парламенту”, - сказав директор-секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт.

Представники комісії додали, що Конституційний Суд має якнайшвидше ухвалити рішення про термін повноважень нинішньої Верховної Ради, аби ЦВК вчасно почала готуватися до виборів. Водночас директор-секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт відзначив, що вагомих юридичних підстав для дострокових парламентських чи президентських виборів в Україні не існує.

“Це питання має політичний і юридичний аспект. Можливо, з політичної точки зору, така доцільність є. Однак немає вирішальних правових аргументів, щоб ухвалити таке рішення”, - зазначив Томас Маркерт.

Пан Маркерт відзначив, що це лише попередні висновки експертів, остаточні - Венеціанська комісія ухвалить в середині грудня.