Після екстреної наради під куполом, фракція БЮТ заблокувала трибуну. Втім, це не завадило "регіоналам" за день не підтримати другу опозиційну правку про виключення статті 365 з Кримінального кодексу України в чинній редакції.

“Якщо в одній голові вникає плюралізм, то Ви мене вибачте, це вже медичне обґрунтування, це хвороба і хай наші колеги все-таки з’ясують, якщо вони три місяці назад наполягають підсилити за даним законодавством відповідальність, а потім пишуть, що ми повинні взагалі звільнитися від цього законодавства, хай вони спочатку розберуться між собою”, - каже голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

БЮТівці покинули сесійну залу. Кажуть, повернуться до неї у середу. У свою чергу захист Тимошенко не здивувався такому рішенню народних обранців. Знайшли й винних.

“Президент Янукович все таки здурив керівництво Євросоюзу і дав команду не голосувати за декриміналізацію статті Тимошенко, я хочу нагадати, що позиція захисту Тимошенко завжди була чітка і зрозуміла - Тимошенко не скоювала злочин, тому декриміналізація - це був юридичний вихід із тієї політичної ситуації, в яку себе загнала влада”, - каже захисник Ю.Тимошенко Сергій Власенко.

Поки Тимошенко за гратами, Україна за бортом Європи. В цьому переконані політичні експерти. Й радять владі ставитися до проблеми серйозніше.

“Ми не є геополітичним гравцем і геополітичним центром, це треба розуміти і центр має фактично зрозуміти, в яку, скажем так, гру він буде грати - або в одну, або в другу. Ми самі грати гру не можемо в силу певних об’єктивних причин. І це є насправді дуже серйозне питання. І я знову кажу, що дуже здивований таким несерйозним підходом”, - каже політичний експерт Віталій Бала.

Нагадаємо, за статтею 365 кримінального кодексу України Тимошенко засуджено до 7 років позбавлення волі - за перевищення повноважень під час укладання газових контрактів з Росією у 2009 році.