До прикладу, якщо пес бігав без намордника і завдав шкоди здоров’ю людини, його власник муситиме платити штраф. А якщо шкода значна - може і сісти за ґрати. За травми середнього ступеня важкості на власника собаки накладуть штраф від 850 гривень, до 8,5 тисяч.

Якщо ж травми спричинили смерть людини, або пес виявив агресію не вперше, його власнику загрожує позбавлення волі до 3 років. Поки цей законопроект ухвалено лише за основу. Пересічні українці за такі нововведення обома руками - кажуть, власники великих бійцівських порід рідко надягають на них намордники, а зауваження таким людям навіть виказати страшно.

”Заходжу в себе на Харківському шосе, за мною водять бультер’єра, без намордника, без нічого. Він гарчить на мене, і я нічого зробити не можу. Я просто перестала заходити в ліфт, коли заходять сусіди з собакою, ніхто намордник не вдіває, в нас дуже гарний двір, квіти, вони вийшли прямо на клумбу, зробили своє діло, і пішли далі”, - каже киянка Юлія Василівна.

”В будь-якому випадку потрібно обов’язково вигулювати в наморднику. Страшно, то не те слово, а головне від господарів нічого не доб’єшся, вони вважають, що вони праві”, - каже власниця такси Наталя.

Експерт кінологічного союзу погоджується, що собак краще вигулювати в наморднику, однак навіть так тварина може завдати шкоди, якщо власник погано її виховав. Адже в надмірній агресивності тварини перш за все винний її власник, і аж ніяк не порода. Саме людина, формує ставлення свого чотирилапого улюбленця до інших людей та тварин.

“Дуже важливо як веде себе власник, якщо власник не провокує оточуючих, ніяких питань не виникає. Дуже часто виростає ціле покоління людей, які не люблять собак, тому що мама з дитинства говорить дитині: не йди до собаки вкусить. Звичайно в дитини, яка виросте буде негативне відношення до собак”, каже експерт кінологічного союзу України Дмитро Козоріз.

Утім як звичайні перехожі, так і власники собак додають - не меншу небезпеку становлять і безпритульні пси. Та на них вже намордники не одягнеш.