Про свою поїздку до Страсбурга, де з 21 до 25 січня тривала сесія Парламентської Асамблеї Ради Європи, Євгенія Тимошенко розповіла в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

"Я обговорювала це питання з генсеком Ради Європи Торбйорном Ягландом, головою ПАРЄ Жан-Клодом Міньйоном, доповідачами, комітетом з запобігання тортурам. Я привезла документи, які засвідчують різке погіршення ситуації в останні кілька тижнів. І щодо погіршення прав мами у ЦКЛ №5, і щодо репресій проти її прямих захисників…", - повідомила Тимошенко.

"Першою реакцією після цього звіту був шок. Вони не очікували настільки кардинального повороту подій, і це у той час, коли українське керівництво хоче представити якісь позитивні зміни перед самітом Україна-ЄС 25 лютого", - додала вона.

Євгенія Тимошенко передала слова політиків, з якими їй вдалось поговорити. Вони, за її словами, кажуть, що "вже потрібно продумувати стратегію скоординованих дій".

"Вже зрозуміло, що заявами чи закликами цю ситуацію не виправити. Тому і моніторинговий комітет, і голова ПАРЄ, і генеральний секретар Ради Європи, і комітет з запобігання тортурам – будуть діяти скоординовано. І до лютого, до сесії Європарламенту, упродовж найближчих декількох тижнів, ми побачимо їхню реакцію. Це буде серйозна реакція на порушення прав людей, які захищають демократію в Україні", - підсумувала донька засудженої Тимошенко.

Нагадаємо, зараз засуджена на 7 років екс-прем'єр Юлія Тимошенко перебуває у Харківський ЦКЛ №5. Стан її здоров'я опозиціонери та медики оцінюють по-різному: перші називають його важким, інші не бачать причин для хвилювань.

На минулому тижні Генпрокурор Віктор Пшонка повідомив, що Юлію Тимошенко підозрюють у замовленні вбивства Євгена Щербаня. Він наголосив, що до такого рішення Генпрокуратура дійшла під час досудового розслідування, проведеного за новим КПК.

Сама ж Юлія Тимошенко назвала звинувачення в її причетності до вбивства народного депутата Євгена Щербаня в 1996 році відвертою неправдою.