"Після президентських виборів в грудні 2010 року ситуація з правами людини в країні безпрецедентно погіршилася. Були затримані ключові опозиціонери, з ними жорстоко поводилися, їх засуджували під час несправедливих судових розглядів. Залякування триває стосовно критично налаштованих неурядових організацій, активістів громадянського суспільства та журналістів", - йдеться у повідомленні "Міжнародної амністії".

Організація закликає всіх співчутливих спрямовувати білоруській владі листи із закликом негайно і беззастережно звільнити Анджея Пачобута. А окрім того, дотримуватися права громадян на свободу вираження відповідно до міжнародних зобов'язань, які взяла на себе Білорусь.

Нагадаємо, 21 червня у Білорусі заарештували активіста Союзу поляків Білорусі та журналіста польської "Газети Виборчої" Анджея Пачобута. Проти журналіста порушили кримінальну справу за статтею "наклеп на президента". Підставами для звинувачення стали статті Пачобута на опозиційних сайтах.

Невдовзі Верховний комісар Європейського союзу з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон, а також прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, виступили у підтримку затриманого 21 червня в Гродно білоруського кореспондента "Газети виборчої" Анджея Пачобута.

Файл:Amnesty International Sections 2005.svg

Секції Міжнародної Амністії у світі, 2005 рік

Фото: Wikipedia