Про це повідомив керівник робочої групи з відновлення порушених прав Комісії Станіслав Батрин, передає УНН.

"За дорученням голови Комісії з розслідування порушень прав людини керівники робочих груп Микола Сірий, Олег Березюк та Станіслав Батрин звернулися до Генпрокурора з заявою про злочин, в якій на підставі попереднього висновку Комісії констатували, що діяння відносно громадянина України Михайла Гаврилюка за нормами національного законодавства України та міжнародного кримінального права кваліфікуються як катування, тобто навмисне заподіяння сильного болю або фізичних чи психічних страждань по відношенню до людини, позбавленої свободи", - йдеться у повідомленні.

Згідно з вимогами міжнародного кримінального права кримінальній відповідальності за катування підлягають не лише ті, хто особисто катував Гаврилюка, але також і ті офіційні особи із відома та мовчазної згоди яких знущалися з активіста.

Заявники вимагають від Віктора Пшонки встановити усіх, хто знущався над Михайлом Гаврилюком, оголосити їм підозру та спрямувати до суду клопотання про обрання запобіжних заходів щодо них.

Нагадаємо, бійці спецпідрозділу "Беркут" на морозі знущалися та знімали на відео роздягненого чоловіка, як виявилося пізніше Михайла Гаврилюка.

Згодом МВС України попросило вибачення за неприпустимі дії людей у міліцейській формі, які фігурують у відео з оголеним чоловіком, що з’явилося у мережі Інтернет.

Після побиття правоохоронцями активіст Євромайдану Михайло Гаврилюк повернувся до мітингувальників і не думає їхати додому.