Початок мобілізації

В Україні стартувала нова хвиля мобілізації. Її мета – ротація та підготовка кваліфікованих бійців. Цього разу до війська братимуть тих, хто вже відслужив в армії або ж має військову спеціальність. Не забиратимуть чоловіків, які мають трьох та більше дітей, хворих батьків, дітей-інвалідів та тих, кого забронювали для роботи органи державної влади.

Студентів та аспірантів теж не займатимуть. Натомість відмова від мобілізації каратиметься тюремним ув'язненням від 2 і до 5 років. Хоча цього разу до залучення бійців обіцяють підійти більш зважено.

Я вважаю, що в цей час повинні повертатися в лад старі підготовлені солдати, які пройшли хорошу підготовку, у хорошій фізичній формі. Вчити нас нічому не потрібно, вже все вміємо,
— каже доброволець Микола Головінов.

Вибух у Харкові

Україну сколихнула чергова серія терактів. У самісіньке свято Водохреща стався вибух біля Московського суду у Харкові. Постраждало 14 людей. Організатори теракту, найімовірніше, використали саморобну бомбу з дистанційним керуванням. Слідчі припускають, що її закопали в землю.

На місці події знайшли багато гайок та болтів. Після інциденту у місті оголосили про проведення антитерористичних заходів. А за інформацію, яка допоможе знайти винних — пропонують винагороду у півмільйона гривень.

Мені заклало вуха, як у вакуумі, я подумала, що це петарда. Хотіла повернутися сказати, нащо під. ноги кидають петарди. Але потім, коли я зрозуміла, що не можу ходити, впала на землю і побачила, що вже всі лежать. До мене підбігли, джгут зав'язали, чекала швидку,
— розповідає постраждала Ганна Соколова.

Підрвані мости

За два дні в Україні підірвали два мости, через які транспорт добирався в зону АТО. Ще один вибух прогримів у Запорізькій області.

Там підірвали залізничний міст, яким рухалися поїзди, зокрема, до Волновахи. З рейок зійшли 10 вагонів товарного потягу. На щастя, ніхто не постраждав. Через хвилю терактів в Україні посилили охорону стратегічно важливих об’єктів та ввели додаткове патрулювання.

В АТО — з перепусткою

Від тепер в зону АТО в'їзд лише за перепустками. Там з 21-го січня почав діяти спеціальний пропускний режим. Дозвіл на в’їзд на територію, де триває Антитерористична операція можна оформити у відділках міліції в Старобельську, Дебальцевому, Великій Новосілці та Маріуполі.

Ті, хто живе на підконтрольній бойовикам території, можуть оформити перепустку на крайніх українських блокпостах. Процедура в обох напрямках однакова.

Потрібно подати заяву і копії документів, що засвідчують особу та повідомити про мету в'їзду. Подати документи можуть родичі чи довірені особи, а от отримати перепустку — тільки особисто.

Засідання без резолюцій

Без конкретики та резолюцій. Саме так завершилося 28-ме засідання Радбезу ООН щодо України. Учасники обмежилися декларативними заявами, які вже неодноразово лунали на попередніх зустрічах. Без відповіді залишилось питання українського представника до Росії.

Що роблять, крім назви, в Україні армійські підрозділи з Волгограда, Калінінграда, Кострома. Вони що, у відпустках?
— сказав представник України в ООН Юрій Сергеєв.

#FREE SAVCHENKO

Незаконно ув'язнена Надія Савченко звернулась до українців. Вона закликала долучитися до всесвітньої акції на її підтримку.

Зробити все можливе задля звільнення Савченко попросила спікера російської Держдуми й президент ПАРЄ Анн Брассер. Тим часом, здоров’я Надії суттєво погіршується. За п’ять тижнів голодування льотчиця втратила 15 кг. Одяг на ній бовтається, відчуває запаморочення і слабкість.

Вірменія у жалобі

Вірменія цього тижня була у жалобі. У середу до міста Гюмрі з’їхались люди з усієї країни. Там ховали шестимісячного Сержа Авенісяна. Єдиного члена вірменської родини, який вижив після жорстокого нападу російського солдата.

Його могила стала сьомою — поряд з батьками та братиками і сестричками, яких убив російський солдат Валерій Пермяков. Сам армієць у скоєному зізнався.

Модульне містечко

У Харкові відкрили перше в Україні модульне містечко для тимчасових переселенців. Вісімдесят родин, у яких дві сотні дітей вже облаштовуються на новому місці. Усі модульні будиночки квартирного типу.

Обладнані ліжками, шафами, санвузлами та побутовим приладдям. Оплачувати комунальні послуги мешканці будуть самотужки. Жити тут вимушеним переселенцям дозволять лише тимчасово. Договір укладають на місяць, однак, за потреби його можуть продовжити.

Умови — по мінімалізму хай-тек, все влаштовує, чистенько, тепленько, тепла вода, мене все влаштовує. Не так, як вдома, але так, як вдома, напевно, не буде ніде, які б умови тобі не надали,
— каже переселенка з Брянки Ірина.

Кров для "кіборгів"

Своїх не кидають. В одеських та дніпропетровських лікарнях – черги з охочих допомогти пораненим "кіборгам". Люди відгукнулись на заклик волонтерів прийти та здати кров для захисників аеропорту. Бійцям потрібні ще антибіотики широкого спектру та знеболювальні препарати.

Я прийшов, щоб надати допомогу своїм бойовим товаришам. Адже я розумію, що найближчим часом також зможу воювати, керувати підрозділом, і буду на їхньому місці. І потрібно хоч якось допомогу зараз,
— говорить донор Владислав Попов.

День Соборності

"Україна Єдина" – під таким гаслом цьогоріч відзначили День Соборності. Офіційні заходи пройшли на Майдані у Києві. Пересічні ж українці взялися з’єднувати правий та лівий береги Дніпра власними руками. У столиці діти, студенти та навіть цілі родини утворили живий ланцюг на мості Патона.

У Дніпропетровську понад 3 тисячі людей простягли кілометровий рушник із автентичним орнаментом. Взявшись за руки, береги Дніпра з'єднали і в Запоріжжі. У Львові ж натомість влаштували флешмоб. 27 малюків символізували собою кожну область нашої держави, Крим, столицю та Севастополь.