В арт-змаганні взяли участь три десятки майстринь з усіх куточків країни. На розсуд журі надіслали понад 80 робіт.

"Ляльку, яку ми представляємо сьогодні - важко назвати автентичною. Вона має єдиний автентичний момент - оцей хрест на обличчі. Решта - вона є авторська, сувенірна, подарункова, але вона має яскраво-виражені елементи національної ідентичності. Передниці, корсетки, вінки, запаски, очіпочки - все це зберігається. Це своєрідна комбінація реального жіночого вбрання із сувенірною, архаїчною лялькою", - каже Спілка майстрів народного мистецтва України Ігор Пошивайло.

Умови конкурсу прості: у роботі - лише натуральні тканини - льон, бавовна, оздоблення ручною вишивкою та прадавній символ сонця на обличчі ляльки. Автори кажуть - працювали натхненно, "з душею". Зізнаються - кожна лялька є уособленням їх внутрішнього світу. Вірять і в їх майже магічні якості, що колись закладалися пращурами.

"Вона символ жінки, символ матері і не просто це абияка жінка. Я навіть не можу це пояснити чому, але коли я навіть намагаюсь зробити ляльку таку селянку - вона в мене все одно виходить пані, або навіть коли з простої тканини роблю - з льону, чи полотна - вона в мене все одно получається святкова", - каже майстриня Алла Маркар’ян.

Майстрині зізнаються - готові радо ділиться секретами лялькарства з усіма бажаючими і запрошують на власні майстер-класи. Підкреслюють - лише власними руками, а не купуючи навіть у найкращих майстрів, можна створити справжній оберіг. Найяскравіші ж приклади традиційної ляльки-мотанки експонуватимуть у музеї протягом усього серпня.