Йдеться про літаки системи AWACS, які дислокуються в натівських країнах від Туреччини і далі на північ через Румунію, Польщу, країни Балтії і аж до Норвегії.

Літаки AWACS працюють на висоті 9 тисяч метрів, звідси вони можуть простежити за гелікоптерами та безпілотниками, які літають низько і часто є недоступними для наземних радарів. Саме ці вправи відпрацьовують розвідники в норвезькому місті Тронхейм, яке в квітні стане головною базою навчань "Арктік челендж".

Читайте також: Росія провела військові навчання на кордоні з Україною

Над конкретною територією, екіпаж може постійно контактувати з командними центрами на цій території, надавати потрібну інформацію та підтримку. Літаки AWACS обладнані системою дозаправки в повітрі, отож вони можуть лишатися в небі стільки, скільки потрібно. Тобто ворожа авіація перебуватиме під постійним наглядом.

Усі польоти відбуваються винятково над територіями країн-членів НАТО, хоча і в безпосередній близькості до кордонів Росії. Москва звісно ж реагує на маневри – вона регулярно підіймає свої винищувачі в небо на так звані рутинні навчання. Альянс попереджає – якщо ці літаки створюватимуть загрозу будь-якій з країн-членів, то реакція не забариться.

До слова, держави-члени НАТО виступають за виведення російських військ з території Придністровського регіону Республіки Молдова.