До їхнього переліку потрапили компанії з оборотом понад півтора мільярди гривень на рік. У тому числі, держпідприємство “Укрспирт”.

Державне підприємство “Укрспирт” регулює 95% виробництва спирту в Україні. Втім, за словами правоохоронців, виробництво та продаж горілчаних напоїв у державі ледь не в повному обсязі контролювались представниками так званої “Сім’ї”. Кураторами галузі правоохоронці та активісти називають Олексія Чеботарьова та Юрія Іванющенка.

Почали розслідувати діяльність “Укрспирту” з 2012 і, особливо, 2013 роках, то відповідні люди, які цими питаннями займались, це “Юра Єнакієвський” украли з бюджету понад 6 мільярдів гривень. Це тільки ми один епізод дослідили. “Лівої” горілки, понад 300 мільйонів пляшок і спирт списали під виробництво біоетанолу. Чому? Тому що виробництво біоетанолу не обкладається акцизом,
– розповів перший заступник Голови Державної фіскальної служби України Володимир Хоменко.

Боротись з корупцією у спиртовій галузі спробував Швайка

Приборкати корупцію у спиртовій галузі вирішили ще у лютому минулого року. Призначений тоді на посаду міністра агрополітики “свободівець” Ігор Швайка долучив до створення служби безпеки держпідприємства активістів Майдану. Згодом на посаду гендиректора "Укрспиртe" призначили Михайла Лабутіна.

Втім, не всі директори вирішили підкорюватись новому керівництву. Більше того, деякі з них продовжували виробництво та збут спирту, навіть не маючи на це необхідних ліцензій.

Львівська область, вона теж, як-то кажуть, довго впиралась. Але, в принципі, там все було без конфліктів. Люди просто відійшли і все було взято під контроль. А у Рівненській області, то був найбільший супротив,
— сказав заступник гендиректора ДП "Укрспирт" з питань безпеки Андрій Бабяр.

Екс-директор спиртового заводу саботував реорганізацію держпідприємства

Екс-директор Зірненського спиртового заводу Олексій Сільченков підбурив частину колективу страйкувати проти зміни керівництва.

Саботаж і навіть залучення “тітушок” не допомогли ставленикам “Сім’ї” втримати завод у Зірному. Проте, сприяли зупинці виробництва.

Ліцензія на виробництво підакцизного спирту, технологічні регламенти і права власності на будівлю заводу зникли разом з виїздом екс-директора заводу Олексія Сільченкова. За словами інспекторів служби безпеки “Укрспирту”, саме він і вкрав ці документи.

Через викрадені документи, ця брага простоює. При першому потеплінні вона може зіпсуватись. Простоює і виробництво заводу, потужністю у 3 тисячі декалітрів спирту на добу. Так само четвертий місяць не можуть вийти на роботу 130 працівників. А тим часом на співробітників відділу безпеки та активістів почався неабиякий тиск.

Чистий прибуток “Укрспирту” у 2014 році виріс у майже 6 разів

Бюджет України почав суттєво наповнюватись. Редакція Телеканалу новин 24 отримала копію звітів, які надсилав Михайло Лабутін тодішньому міністру агрополітики Ігорю Швайці. Відповідно до них, чистий прибуток за 2 і 3 квартали 2014 року у порівнянні з тим же періодом у 2013 році виріс майже в 6 разів. Завдяки цьому сума податку на прибуток держпідприємства збільшилась вдвічі.

Не є таємницею, що “Укрспирт” і заводи, які входять до складу державного підприємства, вони ж в рази не збільшили випуск продукції. Це технологічно неможливо. Це означає лише одне, що в рази піднято з тіні те, що раніше було тіньовою частиною діяльності цього підприємства. Це не облікований. Це внутрішній такий облік, який просто перевели у відкриту площину,
— заявив екс-міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка.

Проте, як не запевняв екс-міністр Швайка про нові грошові вливання у держбюджет, частина грошей таки осіла у кишенях посадовців різних рівнів. Зокрема, податковій міліції заговорили про розкрадання бюджетних коштів в особливо великих розмірах. І все це під керівництвом Лабутіна.

У Мінагрополітики заявили про корупційні схеми в “Укрспирті” вже у 2014 році

19 січня на сайті Міністерства агрополітики заявили про корупційні схеми в “Укрспирті” часів головування Михайла Лабутіна і міністра Ігора Швайки. Цього разу суми збитків зовсім інші.

Звинувачений у розкраданні коштів, Михайло Лабутін ліг в одну зі столичних лікарень. Згодом йому зробили операцію на серці. На наступний день прямо у реанімаційному відділенні Михайло Лабутін вирішив влаштувати прес-конференцію.

Втім, поки представники Лабутіна робили гучні заяви в холі лікарні, самого очільника держпідприємства викрали прямо з реанімаційної палати. Слідчим податкової міліції завадили переслідувати викрадачів.

Тим часом, уряд пропонує провести приватизацію державних підприємств. Серед яких також є “Укрспирт”. Але заводи без ліцензій і з викраденим обладнанням багато не коштують. А відтак, держава не тільки пустить нанівець багатомісячні бої за спиртові заводи, але й продасть їх за безцінок.