Біометричні паспорти: поняття "Приватна інформація" може зникнути як таке

Без тривалого обговорення та дискусій ухвалили декілька не менш резонансних законів. Одним із них фактично запровадили в Україні біометричні паспорти. На Заході брати відбитки пальців і сканувати рогівку ока - звична практика, - пояснює автор законопроекту.

Якщо ви особисто сьогодні захочете поїхати в США - ви повинні здати біометричні дані в їхню базу. У такому випадку ви отримаєте візу. Якщо ви цього не зробите - ви не поїдете,
- заявив автор законопроекту "регіонал" Василь Грицак.

Запровадження біометричних паспортів є умовою ЄС у питанні лібералізації візового режиму. Згідно з ухваленим законом, більшість документів особи міститимуть біометричні дані, хоча ЄС очікує цього лише щодо документів для виїзду за кордон, - зауважує правник Віктор Тимощук виданню "Українська правда".

Виготовлення ж документів з електронними носіями, а також оснащення органів влади технікою для зчитування таких даних оплачуватимуть українці – як у вигляді податків, так і нових розмірів плати за конкретні документи.

Також закон передбачає створення Єдиного демографічного реєстру, куди про кожну людину вноситимуть найдетальніші дані: інформацію про її батьків, реквізити виданих документів, зразок підпису тощо. В Інституті демографії та соціальних досліджень коментують - поняття "приватна інформація" може зникнути як таке.

Це створення поліцейської держави, коли про кожного громадянина буде збиратись будь-яка інформація. У мене великі сумніви щодо можливості надійного захисту цієї персоніфікованої інформації,
- вважає експерт Інституту демографії та соціальних досліджень Олександр Гладун.

Мораторій на продаж сільськогосподарських земель на рік не продовжили

Іншим резонансним голосуванням депутати відмовились від пропозиції парламентської меншості продовжити мораторій на продаж сільгоспземель ще на рік.

Якщо сьогодні мораторій не продовжується, це буде ще одне підтвердження, що влада чітко налаштована продати останній ресурс в Україні – землю,
- заявив народний депутат Микола Томенко.

“У нас і сьогодні діє мораторій, в якому написано, що до моменту прийняття закону про земельну реформу жодних продажів землі у державі не проводитимуть. Все інше - це лише піар на цій темі", - сказав голова фракції Партії регіонів у ВР Олександр Єфремов.

Мораторій не продовжили, ще й спростили продаж землі іноземцям і компаніям з іноземним капіталом - без обмеження площі цих ділянок.

Якими будуть ці іноземці, можна уявити на прикладі іноземних інвестицій. Більшість з яких надходить в Україну з офшорів Кіпру, де великий український бізнес ховається від податків.

Ігор Розкладай: Від заборони пропаганди гомосексуалізму - до цензури

Протягом єдиного за тиждень пленарного дня депутати також вирішили зробити крок до подолання "гомодиктатури". Її побачили 289 депутатів Верховної Ради, які проголосували за закон про заборону пропаганди гомосексуалізму.

Законопроект ухвалено за основу. Якщо він стане чинним, за пропаганду нетрадиційної орієнтації на екрані чи в ЗМІ можна буде сісти на 5 років. У Парламентській асамблеї Ради Європи вже засудили цей документ. 35-ма голосами депутати різних делегацій ПАРЄ ухвалили та розповсюджують відповідну декларацію - мовляв, ініціатива українських депутатів може стати "заохоченням до дискримінації".

Вітчизняне МЗС теж заступилося за права меншин. Але не тому, що права не можна порушувати, а тому, що через це не пускають в Європу.

Ми сподіваємось, що цей законопроект, якщо він стане колись законом, буде повністю враховувати наші міжнародні зобов'язання, оскільки питання прав сексуальних меншин є одним із тих, які наші європейські партнери ставлять на один рівень з правами національних меншин, журналістів тощо,
- заявив директор Департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

Постраждати від ініціативи борців за мораль можуть не лише стосунки з Європою. Юрист Ігор Розкладай переконаний, що розмиті норми і поняття, прописані в документі, можуть нашкодити будь-кому, незалежно від сексуальної орієнтації.

Очевидно, що тут і діти, і гомосексуалізм - це лише привід, а основна мета цього закону - зовсім інша. Я бачу в цьому законі спробу введення цензури. Це ще один хороший гачок, на який можна підсадити будь-кого, тому що невідомо, що розуміти під "поширенням”,
- коментує юрист Інституту медіаправа Ігор Розкладай.

Розкритикувала законопроект і Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. У своєму зверненні до депутатів вона зазначила: відсутність в документі чіткого визначення терміну "пропаганда гомосексуалізму" відкриває широке поле для зловживань офіційних осіб і правоохоронців. Ці рішення Верховної Ради, на відміну від спроби криміналізувати наклеп, до жодних протестів з боку громадськості не призвели.