Зміни до Основного закону розробляли не один рік, але у Верховній Раді за десять днів до виборів президента з`явилася одна з версій таких змін, невідомого авторства.

Самого проекту закону на сайті немає, але депутатам роздали порівняльну таблицю.

Депутати хочуть переобиратися лише в 2017 році

Цією версією пропонується розширити права та повноваження парламенту та, відповідно, урізати повноваження президента. Крім того, депутати хочуть продовжити працювати під куполом в чинному складі до 2017 року.

"Стосовно того, що звужуються права президента, повноваження президента, то це об'єктивна, скажімо, реальність. У більшості є розуміння того, що все таки необхідно створювати модель парламентсько-президентської республіки", - каже народний депутат (група "Економічний розвиток") Володимир Пилипенко.

Процедуру імпічменту планується спростити, розпуску парламенту — ускладнити

В нову редакцію 85 статті Конституції депутати вписали право парламенту "достроково припиняти повноваження президента". В цій же статті у глави держави забрали право призначати міністрів закордонних справ та оборони.

Якщо зміни ухвалять, у президента залишиться лише одна формальна причина розпустити Раду - якщо вона протягом 60 днів не сформує склад уряду. Кадрові питання в царині судової влади пропонується передати Вищій раді юстиції.

Курс на обнулення повноважень президента

"Взято такий курс на обнуління повноважень президента. Президент може мати нелояльного до себе голову Служби безпеки. І немає можливості його звільнити, якщо Верховна Рада не дасть на це згоду. Якщо йому не дати в Конституції нормальних, прозорих, легітимних механізмів реалізації його політики, значить будь-який президент - хто б не був обраний – він буде пробувати щось робити в обхід Конституції: натягувати якісь собі повноваження", - сказав голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Спеціальна парламентська комісія, яку очолює Руслан Князевич, нібито і підготувала таблицю депутатських пропозицій, яку від імені спікера Олександра Турчинова відправлять на розгляд експертів Венеційської комісії.

Ми ніяких рішень не ухвалювали, навіть не голосували. Жодна з пропозицій не отримувала підтримки, - розповів голова комісії з питань підготовки змін до Конституції Руслан Князевич.

Текст Конституції створять після висновків європейських експертів

Чи візьметься Венеційська комісія замість конституційного законопроекту аналізувати таблицю з сотнями суперечливих депутатських пропозицій, поки що невідомо. Депутати обіцяють створити текст конституційних змін вже після висновків європейських експертів та ухвалити нову Конституцію до кінця поточної сесії.

Після того, як би ми оформили свої побажання по змінах до Конституції в законопроект і відправили її до Конституційного суду то після цього міняти вже нічого неможливо. Це значно б звузило наші можливості стосовно змін, – каже народний депутат (група "Економічний розвиток") Володимир Пилипенко.

За обмеження повноважень президента регіонали і "Батьківщина"

Бажання послабити президента раптом виявили нинішні і колишні регіонали та представники "Батьківщини".

Будемо мати серйозний конфлікт між президентом і парламентом, – вважає політолог Михайло Басараб.

В послабленні глави української держави зацікавлені не лише аутсайдери виборчих перегонів, а й Москва, - переконані деякі експерти. Після того, як Кремлю не вдалося зірвати вибори, він намагається позбавити їх сенсу.

Раніше ЗМІ повідомляли, що вигідні Володимиру Путіну конституційні зміни просувають депутати, близькі до Андрія Портнова – колишнього заступника голови адміністрації президента Януковича.

Цей проект Конституції ми цілком можемо розглядати як один з кроків – диверсійних кроків – спрямованих на дестабілізацію ситуації в державі. Російське авторство цієї диверсії цілком можливе. Коли росіянам не вдається завершити диверсійну операцію на сході України вони вдаються до запобіжних механізмів. Проект Конституції цілком може бути таким, – каже політолог Михайло Басараб.

За конституційними змінами можуть стояти Медведчук і Портнов, – додає юрист Геннадій Друзенко.